«Πρόστιμο» ακόμα και στην έκδοση νέου PIN - Free Sunday
«Πρόστιμο» ακόμα και στην έκδοση νέου PIN
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από την αύξηση των εσόδων, τη στιγμή που οι τράπεζες επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τα έσοδα τόκων

«Πρόστιμο» ακόμα και στην έκδοση νέου PIN

Σάλο έχουν προκαλέσει τα σχέδια των τραπεζών για επιβολή χρεώσεων ακόμα και στις πιο απλές τραπεζικές υπηρεσίες, που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν. Συγκεκριμένα, από τέλος Οκτωβρίου οι καταναλωτές θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη όχι μόνο για τις συνηθισμένες τραπεζικές συναλλαγές (π.χ. εμβάσματα) αλλά και για την επανέκδοση ή την ανανέωση χρεωστικής κάρτας, την έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό, ακόμη και για την ενημέρωση για την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM.

Η επίσημη δικαιολογία είναι «για να γίνουν πιο προσεκτικοί οι καταναλωτές». Είναι ηλίου φαεινότερο όμως ότι ο απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από την αύξηση των εσόδων, τη στιγμή που οι τράπεζες επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τα έσοδα τόκων, τα οποία βαίνουν σταθερά μειούμενα τα τελευταία χρόνια λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης. Και βέβαια οι χρεώσεις επιβάλλονται σε μια περίοδο που οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα έχουν γίνει «υποχρεωτικές», καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι και μονόδρομος για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, ενώ με 0,15 ευρώ χρεώνει πλέον την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας.

Η επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με 3 ευρώ από τη Eurobank, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας (συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια), αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή.

Η επιβάρυνση αυτή έχει υιοθετηθεί απ’ όλες τις τράπεζες, ενώ ορισμένες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, επιβάλλουν συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια.

Οι καμπάνες

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, από τέλος Οκτωβρίου και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019 οι χρεώσεις για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών θα διαμορφωθούν ως εξής:

• Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς / μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10

• Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός Ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10

• Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός Ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10

• Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10

• Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10

• Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Οι διατραπεζικές συναλλαγές

Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι των χρεώσεων αυτών έχει προηγηθεί η υπέρογκη αύξηση των χρεώσεων των διατραπεζικών συναλλαγών (όπως π.χ. ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτήν όπου είναι ο λογαριασμός), επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες και αυξάνοντας την κερδοφορία των τραπεζών.

Ειδικότερα, οι χρεώσεις για αναλήψεις από ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη κυμαίνονται (ανάλογα με το πόσο) από 1,50 ευρώ έως 1,65 ευρώ για την Alpha Bank, από 1,30 ευρώ έως 1,60 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, από 1,40 ευρώ έως 2,20 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Eurobank επιβάλλει χρεώσεις 1,60 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού.

Αντίστοιχα, για αναλήψεις από ATM εκτός Ευρωζώνης οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

• Alpha Bank: 1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 4,40 ευρώ ανά συναλλαγή

• Eurobank: 1,05% επί του ποσού της ανάληψης

• Εθνική Τράπεζα: 1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 3 ευρώ και μέγιστο τα 5 ευρώ ανά συναλλαγή

• Τράπεζα Πειραιώς: έξοδα 4 ευρώ ανά συναλλαγή πλέον 2% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο το 1 ευρώ και μέγιστο τα 30 ευρώ ανά συναλλαγή.

Συνδρομή πιστωτικών καρτών

Εξάλλου, η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί απ’ όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25-30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή έναν χρόνο.

Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν απ’ όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.