Προωθείται η μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις το 2020 - Free Sunday
Προωθείται η μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις το 2020

Προωθείται η μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις το 2020

Επιστροφή 138 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα του 2019 στις επιχειρήσεις στα τέλη της χρονιάς, σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Η ρύθμιση προβλέπει μια προκαταβολική μείωση στην προκαταβολή φόρου (έως 100%) την οποία πληρώνουν οι επιχειρήσεις για το 2020 και η οποία υπολογίστηκε στα φετινά εκκαθαριστικά με βάση τον συντελεστή φόρου 29% που πληρώσανε.

Τo μέτρο θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει να δοθεί, καθώς έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Προβλέπεται άλλωστε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως και σε αυτό που εστάλη χθες στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.Συγκεκριμένα στη σελίδα 21 του προσχεδίου αναφέρεται ότι «έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για τον σκοπό αυτό επίσης εξετάζεται να γίνει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.