Μετρητά τέλος, POS παντού - Free Sunday
Μετρητά τέλος, POS παντού
Μαζί με το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει νέα μέτρα, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS απ’ όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Μετρητά τέλος, POS παντού

Τέλος στη χρήση των μετρητών ακόμα και για τις καθημερινές συναλλαγές επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Έτσι, μαζί με το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει νέα μέτρα, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS απ’ όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Με ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που θα έρθει αρχές του 2020 στη Βουλή, θα καθιερώνεται το ηλεκτρονικό λογιστήριο με τη θέσπιση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο εφορία - πελάτης - επιχείρηση. Το σημερινό όριο των 500 ευρώ (εάν δεν μειωθεί στα 400 ευρώ) θα εξακολουθήσει να ισχύει για ελάχιστες περιπτώσεις συναλλαγών των πολιτών με τις επιχειρήσεις. Για την υπόλοιπη γκάμα των εμπορικών σχέσεων και ιδιαίτερα για τους κλάδους που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή, το όριο θα χαμηλώσει στα 300 ευρώ.

Όμως η διάταξη που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και θα κάνει τη διαφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS απ’ όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το παράδειγμα αυτό θέλει να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αρχίσει συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες. Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε τα περίπτερα.

Οι πολίτες, βέβαια, θα διατηρούν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αλλά οι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, αν θέλουν να αποφύγουν το πρόστιμο των 1.500 ευρώ. Το μέτρο συνδέεται με την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας (10%, 15%, και 20%) με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτείται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου και την επιβολή οριζόντιου συντελεστή 30% στο εισόδημα όλων των φορολογουμένων.

Αύξηση στις χρεώσεις

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τράπεζες σχεδιάζουν αυξήσεις των χρεώσεων ακόμα και για τις πιο απλές τραπεζικές υπηρεσίες, που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν. Εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Έλληνες τραπεζίτες και μεταξύ άλλων τους ζήτησε την αναθεώρηση των τραπεζικών χρεώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μεγάλες χρεώσεις σε ψηφιακές και μη τραπεζικές συναλλαγές όταν με την πολιτική της προωθεί προς τους πολίτες τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει –από το καλοκαίρι και μετά– στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα τους, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτόν τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών αλλά και για τους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζάς τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις έχουν ανακοινωθεί και σε συναλλαγές όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών, μέχρι και 5-6 ευρώ, είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας) είτε όχι (όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή απλώς έληξε και χρειάζεται αλλαγή/απεμπλοκή pin). Επιπλέον, από κάποιες τράπεζες έχει ανακοινωθεί επιβάρυνση μέχρι και 0,50 ευρώ για μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού, καθώς και για πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Πιστωτικές κάρτες

Επιπλέον, απ’ όλες τις τράπεζες έχει υιοθετηθεί η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν. Ειδικότερα, το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες Mastercard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή έναν χρόνο.

Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν απ’ όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.