Τα οφέλη από τη χρήση των ΑΠΕ - Free Sunday
Τα οφέλη από τη χρήση των ΑΠΕ
Παρόλο που οι ανανεώσιμες εγκαταστάσεις απαιτούν προκαταβολικές επενδύσεις για την κατασκευή τους, στη συνέχεια μπορούν να λειτουργούν με πολύ χαμηλό κόστος.

Τα οφέλη από τη χρήση των ΑΠΕ

Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή θερμότητας, ηλεκτρισμού και καυσίμων οχημάτων γνωρίζει σήμερα αλματώδη ανάπτυξη στην Ελλάδα, στην Ε.Ε., αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Πλέον το 1/5 του παγκόσμιου ηλεκτρισμού παράγεται από ΑΠΕ. Το 2016 υπήρχαν 160 GW εγκαταστάσεων καθαρής ενέργειας παγκοσμίως. Σε σχέση με το 2015 η αύξηση ήταν μόλις 10%, αλλά στο ίδιο διάστημα το κόστος για την παραγωγή αυτής της ενέργειας μειώθηκε κατά 25%.

Άλλωστε η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των ενεργειακών αναγκών, αλλά και ο περιορισμός του κόστους ενέργειας, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και για λόγους οικονομίας, αποτελούν στις μέρες μας, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, ζητούμενα για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Το κόστος

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, παρόλο που οι ανανεώσιμες εγκαταστάσεις απαιτούν προκαταβολικές επενδύσεις για την κατασκευή τους, στη συνέχεια μπορούν να λειτουργούν με πολύ χαμηλό κόστος. Για τις περισσότερες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας το «καύσιμο» είναι δωρεάν, ακριβώς επειδή η πηγή είναι ανανεώσιμη. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ΑΠΕ μπορεί να είναι πολύ σταθερές με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ έχει μειωθεί και προβλέπεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, η μέση τιμή για την εγκατάσταση ηλιακής εγκατάστασης μειώθηκε περισσότερο από 70% μεταξύ 2010 και 2017. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από τον άνεμο μειώθηκε κατά 66% μεταξύ του 2009 και του 2016.

Η λογική οδηγεί στη διαπίστωση πως το κόστος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι αγορές θα ωριμάσουν και οι εταιρείες θα επωφελούνται όλο και περισσότερο από τις οικονομίες κλίμακας. Αντίθετα, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων μπορεί να ποικίλλουν δραματικά και να είναι επιρρεπείς σε σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών. Για παράδειγμα, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των τιμών άνθρακα των ΗΠΑ λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης πριν από το 2008. Μετά το 2008, όμως, υπήρξε ραγδαία πτώση στις τιμές, όταν δηλαδή η παγκόσμια ζήτηση έπεσε. Ομοίως, οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Ενδεικτικά είναι και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της International Renewable Energy Agency (IRENA), σύμφωνα με τα οποία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τα κόστη των ΑΠΕ, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα κυμαίνονται στα 3 λεπτά/κιλοβατώρα. Οι λόγοι που έχουν ωθήσει στη μείωση του κόστους των ΑΠΕ είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ανταγωνιστικότητα στην αγορά και η ύπαρξη πιο πεπειραμένων πλέον ειδικών στον τομέα των ΑΠΕ.

Παρά το γεγονός ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αποτελούν τις πιο διαδεδομένες ΑΠΕ, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και η υδροδυναμική, η βιοενέργεια, αλλά και η γεωθερμική ενέργεια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 τρισ. δολάρια έχουν επενδυθεί παγκοσμίως στη βιομηχανία των ΑΠΕ, ενώ έχουν δημιουργηθεί περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Στην εποχή της αειφόρου ανάπτυξης και των κλιματικών αλλαγών η χρήση των ΑΠΕ μειώνει την προσθήκη στην ατμόσφαιρα θερμοκηπιακών αερίων (κυρίως διοξειδίου του άνθρακα) τα οποία εκλύονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Ταυτόχρονα, μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας με σωματίδια, αιθάλη και αέριους ρύπους, όπως το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου. Η θερμική ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων που προκαλεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας αποφεύγεται με τη χρήση των ΑΠΕ. Από την άλλη, αποφεύγεται η χρήση εξαντλήσιμων φυσικών πόρων, όπως του πετρελαίου, του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του ουρανίου, τα οποία είναι πεπερασμένα στον πλανήτη, και αντ’ αυτών χρησιμοποιούνται οι ανανεώσιμοι και ανεξάντλητοι ενεργειακοί πόροι.

Η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και ουρανίου έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι εξορύξεις, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος με μια επίσκεψη στα λιγνιτωρυχεία της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας ή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, ελλοχεύει ο κίνδυνος σημαντικού περιβαλλοντικού ατυχήματος – σχετικά πρόσφατη είναι η περίπτωση της καταστροφής εξέδρας υποθαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία δημιούργησε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Παρόμοιες περιβαλλοντικές καταστροφές έχουν δημιουργηθεί από θαλάσσια ατυχήματα πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο.

Τα ενεργειακά οφέλη

Τα ενεργειακά οφέλη από τη χρήση ΑΠΕ για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία βασίζει την παραγωγή της σε ενέργεια και ενεργειακά προϊόντα στον εγχώριο μεν, αλλά ρυπογόνο λιγνίτη και στο εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι πολλά και συγκεκριμένα. Η όποια εξάρτηση υπάρχει από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώνεται με τη σταδιακή υποκατάστασή τους από εγχώριους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους. Η αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση κάνει τη χώρα περισσότερο ανασφαλή, αλλά και ευάλωτη σε γεωπολιτικές αναταραχές και αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά. Επομένως, η υποκατάσταση των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων από εγχώριους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους βελτιώνει την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι ανάγκες της ΔΕΗ για επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα.