Θέρμανση με ξύλα και πέλετ - Free Sunday
Θέρμανση με ξύλα και πέλετ

Θέρμανση με ξύλα και πέλετ

Ο χειμώνας μάς χτυπάει την πόρτα και με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη και τις φορολογικές υποχρεώσεις να μας πνίγουν, το μυαλό όλων είναι στο πώς θα αντιμετωπίσουν το κρύο και τι λύση θα βρουν για τη θέρμανσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έχει αρχίσει, τα νοικοκυριά –με τη βοήθεια και της… καλοκαιρίας– παρακολουθούν από… μακριά. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 1,045 ευρώ το λίτρο, αλλά στην επαρχία οι καταναλωτές θα χρειαστεί να το πληρώσουν μέχρι και 10 λεπτά ακριβότερα.

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο λόγος που οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε άλλες, φθηνότερες λύσεις θέρμανσης, με κύριες το πέλετ και τα καυσόξυλα. Το πέλετ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα κυμανθεί φέτος στα 229 έως 240 ευρώ ο τόνος (0,229 έως 0,240 ευρώ το κιλό). Οι συσκευασίες των 15 κιλών πωλούνται στα ειδικά καταστήματα στα 4 έως 4,79 ευρώ.

Στα περσινά επίπεδα διατηρούνται και οι τιμές στα καυσόξυλα. Οι τιμές τους, ανάλογα με το είδος της ξυλείας και τον τρόπο παράδοσής τους, κυμαίνονται από 60 έως και 110 ευρώ το κυβικό. Τα καυσόξυλα από οξιά ή δρυ έχουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση από άλλες ξυλείες, γι’ αυτό και είναι πιο ακριβά.

Προσοχή!

Ο καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ. Γιώργος Νταλός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνέστησε στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στην αγορά καυσόξυλων. Αν και υπογράμμισε ότι με τα πρόστιμα για πώληση ξύλου με τον τόνο και όχι με το κυβικό να αρχίζουν από 1.000 ευρώ «η συμμόρφωση δεν άργησε», πρόσθεσε ότι «επειδή πάλι υπάρχουν τρόποι οι καταναλωτές να εξαπατηθούν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο στοίβαξής τους, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός, εξωτερικά, αλλά και στη μέση».

Παράλληλα, ο κ. Νταλός συνέστησε στους καταναλωτές που προτιμούν καυσόξυλα να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν «θύματα» των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους σε κλειστές εστίες οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς στη στέγη. Πρότεινε επίσης τα ξύλα, προτού καούν, να μείνουν στον ήλιο, ώστε να στραγγίξουν από την υγρασία που ίσως έχουν και να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Για τα πέλετ, ο κ. Νταλός τόνισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα και σημείωσε πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο. Μάλιστα, επισήμανε ότι τα πέλετ «δεν είναι καλό να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέραν του ενός έτους, αφού, όταν γίνεται αυτό, η υγρασία τους ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται προβλήματα στην καύση».

Σημαντική η θερμομόνωση

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η θερμομόνωση σε ένα σπίτι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης για να μειώσει τον λογαριασμό θέρμανσης. Η θερμομόνωση εμποδίζει τη θερμότητα να χαθεί από το σπίτι. Η σωστή μόνωση του σπιτιού όχι μόνο μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης αλλά βελτιώνει και την άνεση των ενοίκων.

Γενικά, η θερμότητα «φεύγει» από το θερμότερο προς ψυχρότερο μέρος έως ότου δεν υπάρχει πλέον διαφορά θερμοκρασίας. Στο σπίτι, αυτό σημαίνει ότι τον χειμώνα η θερμότητα φεύγει απ’ όλους τους θερμαινόμενους χώρους και χάνεται στο περιβάλλον, στο γκαράζ, στα υπόγεια κ.λπ.

Για να περιοριστούν οι απώλειες ενέργειας, συστήνεται η χρήση θερμομονωτικών υλικών που μπαίνουν στον τοίχο, στην πυλωτή και στην οροφή ενός σπιτιού. Τέτοια υλικά είναι ο πετροβάμβακας, ο υαλοβάμβακας, η διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη, η πολυουρεθάνη. Μια σωστή θερμομόνωση κοστίζει περίπου 55 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια έως και 70% σε ένα σπίτι.