Στοπ στη χρηματοδότηση του λιγνίτη ζητούν οι Υπ.Οικονομικών της ΕΕ - Free Sunday
Στοπ στη χρηματοδότηση του λιγνίτη ζητούν οι Υπ.Οικονομικών της ΕΕ

Στοπ στη χρηματοδότηση του λιγνίτη ζητούν οι Υπ.Οικονομικών της ΕΕ

Να σταματήσει την χρηματοδότηση έργων που δεν προωθούν τις καθαρές μορφές ενέργειας κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποδοχή της άποψη των Υπουργών, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα σταματήσει να μετέχει στην χρηματοδότηση έργων από τις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το Κλίμα.

«Από το 2013, έχουμε διπλασιάσει την οικονομική στήριξη για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας, Μίκα Λίντιλα.

Σύμφωνα με το νέο ρόλο που της επιφυλάσσεται, αποστολή της ΕΤΕπ θα είναι να χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης ανάπτυξης, που θα στηρίξουν τη μετάβαση της Ευρώπης σε μία περιβαλλοντικά φιλική εποχή.

Σε δήλωση της στο euronews, το στέλεχος της ΕΤΕπ, Νάνσι Σάιτς, επισήμανε ότι «η μετάβαση έχει μία πολύ σημαντική παράμετρο».

«Έχουμε δει διαδηλώσεις κατά των πετρελαϊκών κολοσσών όχι μόνο από νέους ανθρώπους, αλλά και από τα "κίτρινα γιλέκα". Πρέπει όμως να δούμε και τις ζωές των ανθρώπων, τις δουλειές τους. Αν οι δουλειές τους κινδυνεύουν επειδή εργάζονται σε ανθρακωρυχεία ή σε βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές ρύπων, πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη. Να τους δώσουμε ευκαιρίες και θέσεις εργασίας στο μέλλον. Διαφορετικά δε θα έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ολιστική. Να μην μείνει κανείς πίσω.»

Το 93% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του ευρωβαρόμετρου, ανησυχεί, πλέον, περισσότερο τους πολίτες από ότι η διεθνής τρομοκρατία και η οικονομική κατάσταση.