Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές συναλλαγές - Free Sunday
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ασυμφωνία με βασικές διατάξεις του Συντάγματος διαπιστώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια.

Σε έκθεσή της, έκτασης 29 σελίδων, επισημαίνει ότι το πρόστιμο  που προβλέπεται για όσους φορολογούμενους δεν πραγματοποιούν συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους δείχνει να βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 78 του Συντάγματος.

Όπως εξηγεί η υπηρεσία, το δημόσιο δεν μπορεί να φορολογεί τη μη διενέργεια δαπανών.

«Η επιβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με την συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη, δεδομένου ότι δεν επιβάλλεται επί του εισοδήματος ή της δαπάνης ή της περιουσίας αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης η οποία δεν μπορεί κατά τα ανωτέρω να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Διαπιστώνουν επίσης ότι στο νομοσχέδιο δεν δικαιολογείται επαρκώς το πώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εξυπηρετούν την προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής καλύτερα από τις συναλλαγές με χρήματα.

 «Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας» αναφέρει η έκθεση.