Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο μοχλός για την εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία των κρατών - Free Sunday
Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο μοχλός για την εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία των κρατών

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο μοχλός για την εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία των κρατών

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce – ICC) είναι ο παγκόσμιος επιχειρηματικός οργανισμός που εκφράζει με κύρος τις επιχειρήσεις απ’ όλους τους τομείς δραστηριοτήτων σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1919, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το πρωτοποριακό όραμα της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία των κρατών. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός οργανισμός στον κόσμο, με 6 εκατομμύρια μέλη από 90 χώρες. Βασική αποστολή του παραμένει η παγκόσμια προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων.

ICC Ελλάδος

Το ICC Ελλάδος ιδρύθηκε το 1926, είναι συνδεδεμένο με 90 επιμελητήρια απ’ όλο τον πλανήτη και βοηθά τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να έχουν οικονομική εξωστρέφεια. Αποστολή του είναι η προώθηση του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, ενώ αποτελεί μια ισχυρή δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία. Το ICC, και κατ’ επέκταση το ICC Ελλάδος, συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη, τον ΟΟΣΑ, καθώς και με άλλα διακυβερνητικά φόρουμ, όπως τα G8 και G20, εκφράζοντας ουσιαστικά την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Πρόεδρος του ICC Ελλάδος είναι ο κ. Πέτρος Δούκας, οικονομολόγος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και δήμαρχος Σπάρτης. Φέτος το ICC γιόρτασε στην Αθήνα τα 100 χρόνια λειτουργίας του σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί άνθρωποι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό στίβο της χώρας.

Τους ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ICC Ελλάδος, κ. Πέτρος Δούκας, λέγοντάς τους ότι βρίσκονται στον γεωγραφικό χώρο όπου έζησαν και έδρασαν οι σπουδαίοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και πολιτικοί. Στην εμβληματική του ομιλία στην Αθήνα, ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Paul Polman της Unilever, υπογράμμισε πως το ICC θα στοχεύει και στη μελλοντική υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις ενός ηθικού πλαισίου λειτουργίας, που θα τους δώσει θέση-κλειδί στην αναμόρφωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Σημείωσε επίσης ότι η παγκόσμια κρίση του 2008 δεν αφορούσε μονάχα την οικονομία αλλά και τις αξίες. «Αντιληφθήκαμε ότι το οικονομικό σύστημα που συνδέθηκε με την ανάπτυξη μάλλον δεν ήταν βιώσιμο και πως αν δεν το αναμορφώναμε θα είχαμε χειρότερες συνέπειες. Ο τρόπος που προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα πράγματα, όμως, είχε τεράστιο κόστος και απέκλεισε πολλούς ανθρώπους. Και όποιο σύστημα αποκλείει πολλούς ανθρώπους δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει. Ο καπιταλισμός, όπως τον γνωρίζουμε, θα πρέπει να αλλάξει, για να προσαρμοστεί στις επιταγές της σημερινής κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση από το ICC του πρώην πρωθυπουργού, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Λουκά Παπαδήμου, για την προσφορά του προς την πατρίδα. Στην ομιλία του ο βραβευθείς αναφέρθηκε στις απειλές που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ανάπτυξη σε ένα ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. «Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν έγκαιρα τις προκλήσεις του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης» πρόσθεσε, για να καταλήξει πως χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση.

ICC Women Initiative: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος του ICC Ελλάδος, κ. Πέτρος Δούκας, από κοινού με την πρόεδρο της Soya Mills International, κ. Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, δημιούργησαν το ICC Women Initiative, με πρόεδρο την τελευταία. Πρόκειται για μια δυναμική και σύγχρονη ένωση γυναικών επιχειρηματιών, διακεκριμένων ηγετικών στελεχών και επικεφαλής εταιρειών που επιδιώκουν τη βελτίωση των συνθηκών και την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο της Ελλάδας με τη συνδρομή της παγκόσμιας διασύνδεσης του ICC.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τη φόρμα εγγραφής μέλους στο ICC σε μορφή PDF.

Ιερή συμμαχία

Στόχοι του ICC Women Initiative είναι η ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η αξιοποίηση διακεκριμένων Ελληνίδων στην προσέλκυση επενδύσεων, η σύνδεση με εξέχουσες Ελληνίδες που ζουν στο εξωτερικό, η καλλιέργεια σχέσεων με αντίστοιχες οργανώσεις στο εξωτερικό και η ένωση όλων των γυναικών του επιχειρηματικού κλάδου.

Ταυτόχρονα, το ICC Women Initiative αποσκοπεί στη συμπόρευση με το παγκόσμιο κίνημα Empowerment of Women, τη μεγαλύτερη κινητοποίηση για τη χειραφέτηση των γυναικών σε όλο τον πλανήτη, καθώς και στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση εφήβων αγοριών και κοριτσιών σε συνθήκες simulation governance, ώστε οι νέες γενιές των Ελλήνων να αλλάξουν νοοτροπία και να μετεξελιχθούν σε ισότιμους συνεργάτες. Τέλος, η σημαντική αυτή οργάνωση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των γυναικών επιχειρηματιών σε θέματα κλιματικής αλλαγής και στην υιοθέτηση πολιτικών αντιμετώπισής της.

Κύριο όραμα του ICC Women Initiative είναι η δημιουργία μιας ιερής συμμαχίας μεταξύ των γυναικών που δραστηριοποιούνται με πολλούς τρόπους στην ενίσχυση της οικονομίας της Ελλάδας, ώστε να χτίσει γερές βάσεις και ισχυρά θεμέλια αξιών.

Ταυτόχρονα, ο οργανισμός επιχειρεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι επόμενες γενιές της χώρας μας να περάσουν σε μια υγιή ανάπτυξη.

Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες δεν καταλαμβάνουν πολλές ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ποσοστά των ανδρών σε θέσεις προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων, κυβερνώντων, είναι πολύ πιο υψηλά από αυτά των γυναικών. Ένας από τους στόχους του ICC Women Initiative είναι να προωθήσει τη γυναίκα ως ηγετική φυσιογνωμία και να καταστήσει σαφές ότι οι επιχειρήσεις ευημερούν όταν σε αυτές υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων.

Λόγου χάρη, μια αναφορά της Sodexo επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις των οποίων τα διοικητικά συμβούλια αποτελούνται κατά το 1/3 ή και παραπάνω από γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 42% υψηλότερα κέρδη και 52% υψηλότερες μετοχικές αποδόσεις. Επίσης, το Center for Talent Innovation της Νέας Υόρκης ανακάλυψε ότι οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ποικιλομορφία είναι κατά 70% πιθανότερο να κατακτήσουν νέες αγορές και κατά 45% πιθανότερο να βελτιώσουν το μερίδιο αγοράς τους.

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, στην προσωπική ανάπτυξη, στην επίδειξη ακεραιότητας και ειλικρίνειας, στην ανάπτυξη τρίτων, στην οικοδόμηση σχέσεων, στην ομαδική εργασία, στην επίλυση και ανάλυση προβλημάτων, καθώς και στη δυναμική επικοινωνία. Γιατί, λοιπόν, οι γυναίκες δεν μπορούν να φτάσουν στην κορυφή;

Υπάρχουν συστημικές προκαταλήψεις και δυσλειτουργικές πεποιθήσεις οι οποίες ευθύνονται για τη σταθερή αποτυχία να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων σε ηγετικούς ρόλους. Το ICC Women Initiative επιχειρεί να διαφοροποιήσει αυτές τις προκαταλήψεις και να προαγάγει τις φιλοδοξίες και τις ικανότητες των γυναικών. Σύμφωνα με μελέτες, οι σύγχρονες γυναίκες έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες με τους άνδρες, καθώς το 98% των ανδρών ηλικίας 24-34 ετών και το 92% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής κλίμακας επιθυμούν να ανελιχθούν επαγγελματικά. Το ICC Women Initiative έρχεται να αποτελέσει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των γυναικών που θέλουν να πετύχουν ή που έχουν ήδη πετύχει στον τομέα τους, προκειμένου να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, αλλά και τους καρπούς του έργου τους.

Συνημμένα αρχεία: