Στα σκαριά νέα υπερ-ρύθμιση για οφειλές - Free Sunday
Στα σκαριά νέα υπερ-ρύθμιση για οφειλές
Πρόκειται για τη νέα ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Στα σκαριά νέα υπερ-ρύθμιση για οφειλές

Ένα νέο σχέδιο για τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών απ’ οποιαδήποτε κατηγορία φόρου κι αν προέρχονται, που στόχο θα έχει την εξάλειψη της πολυδιάσπασης που δημιουργούν σήμερα οι διαφορετικές ρυθμίσεις χρεών που ισχύουν.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στα σκαριά το «πακετάρισμα» των ισχυουσών ρυθμίσεων (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) με βελτιώσεις που θα τις κάνουν πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές, με στόχο η ενιαία ρύθμιση οφειλών να είναι έτοιμη και να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα υπερ-ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών που ενδεχομένως να έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα μπορεί να ρυθμίζει ενιαία τα χρέη, απ’ όπου κι αν αυτά προέρχονται, με στόχο τη βιώσιμη αποπληρωμή τους και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα, που φτάνει τα 135 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για το πάντρεμα όλων των ισχυουσών ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών με σημαντικές βελτιώσεις.

Σημειώνεται ότι το θέμα της νέας ρύθμισης σκοπεύει να το θέσει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχει με τους δανειστές για την πέμπτη αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2020.

Η πάγια ρύθμιση

Εν τω μεταξύ, από την Πρωτοχρονιά όσοι χρωστούν στην εφορία και δεν είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση καταβολής θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τη νέα ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Συγκεκριμένα, ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις ακόμα κι αν η οφειλή είναι του 2019 ή παλαιότερη, ενώ παλαιές ή σημερινές οφειλές που προκύπτουν από φόρο κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση ευελπιστεί να ενταχθούν οι περίπου 3,2 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου στην πάγια ρύθμιση. Ταυτόχρονα, βάζει δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μην αποχωρήσουν από τις ήδη νομοθετημένες ρυθμίσεις (των 100 δόσεων που ίσχυσαν το 2015 ή της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων) οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε αυτές. Όπως τονίζεται στη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, «εξαιρούνται και δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση η οποία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν σε ισχύ».

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι είναι ενταγμένοι στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών μπορούν το 2020 να μεταπηδήσουν στη νέα και να επωφεληθούν από τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Για τον αριθμό των δόσεων θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής:

Για εισόδημα:

• Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.

• Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%.

• Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%.

• Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.

• Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.

• Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%.

• Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%.

• Πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95%, αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12, έως και 5,95%, αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24, ενώ η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Την ίδια στιγμή, περίπου 30.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και έπαψαν να την εξυπηρετούν, έχουν μια νέα ευκαιρία, έως τον Μάιο του 2020, να μη χάσουν τη ρύθμιση.

Διάταξη, που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες θα καταβάλουν το σύνολο των δόσεων που έχασαν παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές. Με την ίδια διάταξη δίνεται παράταση στη διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξη οφειλετών, κυρίως μη μισθωτών, στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, η διάταξη του νομοσχεδίου αφορά συνολικά περίπου 75.000-80.000 οφειλέτες.