Έσοδα 2,4 δισ. από αποκρατικοποιήσεις περιμένει το 2020 το ΤΑΙΠΕΔ - Free Sunday
Έσοδα 2,4 δισ. από αποκρατικοποιήσεις περιμένει το 2020 το ΤΑΙΠΕΔ
Eurokinissi

Έσοδα 2,4 δισ. από αποκρατικοποιήσεις περιμένει το 2020 το ΤΑΙΠΕΔ

Η πώληση μεριδίου 30% στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίων είναι «τα βαριά χαρτιά» των αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει για το επόμενο έτος το ΤΑΙΠΕΔ, προσβλέποντας σε συνολικά έσοδα 2,4 δισ. ευρώ.

Σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους, ο  πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος και ο διευθύνων σύμβουλος Ριχάρδος Λαμπίρης εμφανίστηκαν βέβαιοι πως το 2020 θα είναι «χρονιά ρεκόρ» με υψηλότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη διετία

Για το «Ελ. Βενιζέλος», το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ολοκληρώσει μετά τις γιορτές την αξιολόγηση των προτάσεων συμμετοχής 10 επενδυτικών σχημάτων στο διαγωνισμό πώλησης του 30% ".

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Στο τέλος του Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της οποίας το 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ.

Τα ΕΛΠΕ επίσης εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης με σχέδιο πώλησης του 35%.

Για το επόμενο έτος,  επίσης, προγραμματίζονται διαγωνισμοί για την παραχώρηση ή πώληση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη Αερίου της Καβάλας.

Όσον αφορά στο σχέδιο για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Lamda Development για την κατανομή της κυριότητας και των δικαιωμάτων χρήσης της έκτασης. Εφόσον ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του καζίνου, οι εργασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 Ένας ακόμα στόχος είναι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με την υποβολή προσφορών να προγραμματίζεται για τις 21 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αναβολή λόγω εκκρεμοτήτων στις υποδομές.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Ξενόφος, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει εντός του 2020 σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με το «οικονομικό αποτύπωμα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το 2011 έως και σήμερα.