Ξεκινά η διαδικασία για νέες αντικειμενικές στα ακίνητα - Free Sunday
Ξεκινά η διαδικασία για νέες αντικειμενικές στα ακίνητα
Η λίστα των περιοχών χωρίς αντικειμενικές περιλαμβάνει και συνοικίες της Αθήνας Eurokinissi

Ξεκινά η διαδικασία για νέες αντικειμενικές στα ακίνητα

Με την υπογραφή από τον Χρήστο Σταϊκούρα της απόφασης για πρόσληψη εκτιμητών, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τη διαδικασία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τον καθορισμό τιμών ζώνης για περιοχές που δεν εντάσσονταν μέχρι σήμερα στο σύστημα των αντικειμενικών.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα ακίνητα, σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα αυξήσει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου μισό δισ.ευρώ, ποσό που θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια πολίτες.

Περίπου 3.000 περιοχές της χώρας που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το σύστημα αντιμειμενικών αξιών θα φορολογούνται στο εξής όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα -στη λίστα περιλαμβάνονται νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου ο φόρος για πολυτελείς βίλες ήταν ελάχιστος, αλλά και περιοχές των Αθηνών όπως τα Τουρκοβούνια και ο Παράδεισος Αμαρουσίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση που ορίζει αμοιβή 80-85 ευρώ ανά ζώνη.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα επηρεάσει και μια σειρά άλλων φόρων και χρεώσεων όπως:

  • Το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα
  • Τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας
  • Τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων
  • Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο
  • Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων
  • Τις εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης.

Τέλος, σε περιπτώσεις αύξησης της αντικειμενικής αξίας οι φορολογούμενοι ενδέχεται να χάσουν επιδόματα που συνδέονται με τις τιμές της εφορίας, όπως επίδομα πετρελαίου, θέρμανσης, ενοικίου, κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.