Αποζημίωση 600 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο για το Grand Resort Λαγονήσι - Free Sunday
Αποζημίωση 600 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο για το Grand Resort Λαγονήσι

Αποζημίωση 600 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο για το Grand Resort Λαγονήσι

Αποζημιώσεις που φτάνουν αθροιστικά τα 626 εκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως θα κληθεί να καταβάλει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου στην εταιρεία στην οποία επρόκειτο να παραχωρηθεί για εκμετάλλευση η έκταση του ξενοδοχείου Grand Resort στο Λαγονήσι.

Η εταιρεία «Αττικός Ηλιος», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, δικαιώθηκε με επτά διαιτητικές αποφάσεις στη διαμάχη της με το Δημόσιο, δεδομένου ότι η έκταση του ξενοδοχείου δεν της παραδόθηκε ποτέ.

Τώρα «η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις διαθέσιμες νομικές και άλλες εναλλακτικές με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα» ανέφεραν στην Καθημερινή πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΕΤΑΔ φέρεται να σκοπεύει να προσφύγει κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ωστόσο η προσφυγή θα αφορούσε τη «διαδικασία των διαιτησιών, κάτι που δεν επιφέρει συχνά τα αναμενόμενα αποτελέσματα» όπως εκτιμούν νομικές πηγές της εφημερίδας.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Λαγονησίου εκμισθώθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην «Αττικός Ήλιος» με σύμβαση του 1999, η οποία τροποποιήθηκε στη συνέχεια  το 2003 και το 2009. Η τελευταία σύμβαση προέβλεπε αποζημίωση της εταιρείας σε περίπτωση μη παράδοσης του παρακείμενου χώρου, κάτι που τελικά συνέβη, καθώς η έκταση διεκδικείται μεταξύ άλλων από τον δήμο Καλυβίων.

Εκτός από τη διαμάχη της με το Δημόσιο, η «Αττικός Ήλιος» αντιμετωπίζει τώρα και τις τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει, παρά τις απόπειρες εκπλειστηριασμού, να εισπράξουν από την εταιρεία περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.