Κατάργηση των νομισμάτων του ενός και δύο λεπτών εξετάζει η Κομισιόν - Free Sunday
Κατάργηση των νομισμάτων του ενός και δύο λεπτών εξετάζει η Κομισιόν

Κατάργηση των νομισμάτων του ενός και δύο λεπτών εξετάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά την πρόταση να αποσυρθούν τα νομίσματα του 1 και των 2 λεπτών του ευρώ, κίνηση που θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνούν συχνά την ονομαστική τους αξία, αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ.

Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της ΕΕ για το τρέχον έτος, το οποίο δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έπειτα από αξιολόγηση της χρήσης των δύο νομισμάτων του ευρώ με τη μικρότερη αξία.

Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώνουν χωρίς τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών. Η στρογγυλοποίηση θα είναι το πρώτο βήμα για την οριστική κατάργησή τους.

Μεταξύ των 19 χωρών του της ευρωζώνης, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν ήδη θεσπίσει κανονισμούς που ενθαρρύνουν η στρογγυλοποίηση των τιμών στις πληρωμές με μετρητά.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνιζε πως η στρογγυλοποίηση μπορεί να θεσπισθεί ταυτόχρονα με την άμεση απομάκρυνση των συγκεκριμένων νομισμάτων από τις συναλλαγές.

Στην ίδια έκθεση, η κυκλοφορία του νομίσματος του 1 λεπτού χαρακτηρίζεται «δραστηριότητα που προκαλεί ‘χασούρα’ στα κράτη μέλη».

Η Ιταλία έχει σταματήσει να κόβει τέτοια νομίσματα από το 2017.

Πάντως, σε δημοσκόπηση του 2017 οι πολίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης τάσσονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του να αποσυρθούν τα εν λόγω νομίσματα.

Προκειμένου, δε, να κατευνάσει τους φόβους για μεγαλύτερο πληθωρισμό, που ενδεχομένως να προκληθεί από μία τέτοια κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει στην έκθεσή της του 2018 πως στις χώρες όπου έχει υιοθετηθεί μία περιορισμένη χρήση των νομισμάτων αυτών δεν έχει παρατηρηθεί (καταγεγραμμένη τουλάχιστον) αύξηση στις τιμές, με την προς τα πάνω στρογγυλοποίηση.

Οι τιμές θα πρέπει να στρογγυλοποιηθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην κοντινότερη τιμή των 5 λεπτών για τις πληρωμές με μετρητά. Το μικρότερο κόστος που θα προκύψει από τη διαχείριση αυτών των συναλλαγών θα επιτρέψει επιπλέον στους λιανικούς πωλητές να χαμηλώσουν τις τιμές τους, υποστηρίζει η ίδια έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ