Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές - Free Sunday
Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές
Η επιτυχία του 15ετούς ομολόγου προσφέρει και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους δανειστές για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2021.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Ως ένα ισχυρό σινιάλο προς την επενδυτική κοινότητα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και το τέλος της κρίσης ερμηνεύεται η επιτυχής έκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου, το πρώτο μετά το 2009. Οι προσφορές έφτασαν μια ανάσα από τα 19 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία, ενώ ήταν γνωστό ότι το Δημόσιο ήθελε να αντλήσει από την έκδοση το πολύ 2,5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η έκδοση είχε υπερκάλυψη 6,52 φορές!

Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι οι επενδυτές αποδέχτηκαν πως το ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις έως και το 2033, που αποτελεί το ανώτατο όριο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές φέτος από 4 έως 8 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί στηρίζεται σε δύο βασικά σενάρια: Το πρώτο συνδέεται με τη μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων των 12,6 δισ. ευρώ και τη μερική αντικατάστασή τους με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη πιθανές πρόωρες αποπληρωμές του χρέους του Δημοσίου, κυρίως προς το ΔΝΤ.

Όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης

Ωστόσο, η επιτυχία του 15ετούς ομολόγου προσφέρει και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους δανειστές για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2021.

Όσο το κόστος δανεισμού υποχωρεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά στα οποία βασίστηκε η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, τόσο αυξάνονται τα περιθώρια για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιη η συμφωνία για τη δεύτερη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, καθώς το επιτόκιο του 15ετούς, σε συνδυασμό με τις προσεχείς «εξόδους», θα βελτιώσει το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Έρχονται αναβαθμίσεις

Πάντως, της επιτυχούς έκδοσης του ομολόγου είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, με τους ξένους αναλυτές να αναμένουν κι άλλες αναβαθμίσεις στο μέλλον.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, η νέα φορολογική πολιτική και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον υποστηρίζουν τώρα πλέον περισσότερο την ανάπτυξη, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και της πιστοληπτικής ικανότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Morgan Stanley, που επισήμανε ότι βλέπει περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η HSBC σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι το μακροοικονομικό «story» στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στο τιμόνι. Ειδικότεροι παράγοντες, δε, όπως οι μετοχές, οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα, λειτουργούν προσθετικά.

Οι αντιδράσεις

Θετική ήταν και η αντίδραση των διεθνών ΜΜΕ, που φαίνεται πως… ξέχασαν τα επικριτικά σχόλια που επιφύλασσαν τα προηγούμενα χρόνια για την Ελλάδα.

«Για πρώτη φορά μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα θέτει στις αγορές με επιτυχία 15ετές ομόλογο» γράφει η «Handelsblatt», παρατηρώντας σε άλλο σημείο ότι «με το ομόλογο η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη σταθεροποίηση της εξόδου της στις αγορές, την οποία απώλεσε την άνοιξη του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους».

Όπως παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, «η ιδιαιτερότητα του νέου ομολόγου είναι η μακρά διάρκειά του. Με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035, εκτείνεται πολύ πιο μακριά από το έτος-κλειδί 2032 – τότε θα λήξουν οι παρασχεθείσες ελαφρύνσεις χρέους από τους δημόσιους πιστωτές. Το 2034 η Ελλάδα θα πρέπει εξάλλου να ξεκινήσει την εξόφληση των δανείων αρωγής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν τώρα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για ένα ομόλογο με τόσο μακροπρόθεσμη λήξη είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη χώρα».

«Με τη νέα έκδοση η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας» επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Παράλληλα τονίζεται ότι «η επιτυχής έκδοση του ομολόγου που λήγει το 2035 θα σηματοδοτήσει ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει μόλις λήξει το δίχτυ προστασίας της Ευρώπης. Επίσης, θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να μπορέσει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, μειώνοντας τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2021 και μετά».