Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης; - Free Sunday
Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης;
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Οικονομικό Forum Σπάρτης υπό την αιγίδα του δήμου.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης;

Το περασμένο Σάββατο το ξενοδοχείο Mystras Grand Palace φιλοξένησε το Οικονομικό Forum Σπάρτης με τίτλο «Κοιτώντας μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης;». Το εν λόγω forum ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου Σπάρτης και του δημάρχου Πέτρου Δούκα, στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκαν αξιόλογοι ομιλητές και προσκεκλημένοι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

«Στόχος και σκοπός μας να κοιτάξουμε μπροστά»

Η έναρξη δόθηκε με την ομιλία καλωσορίσματος του δήμαρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, που τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μία από τις πρώτες στο πλαίσιο των εορτασμών των 2.500 χρόνων από την περίφημη και φοβερή Μάχη των Θερμοπύλων. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Συνήθως γιορτάζουμε τους θριάμβους και όχι τις ήττες μας, αλλά ήταν τέτοια η τιμή, η δόξα και η αιωνιότητα που κερδήθηκε από τον Λεωνίδα και τους Τριακόσιους, που πραγματικά είναι κάτι που αξίζει να το γιορτάσουμε».

Ο κ. Δούκας συμπλήρωσε πως «το οικονομικό forum δεν γίνεται για να επιδοθούμε στο εθνικό μας σπορ, που είναι να δείξουμε ποιος άλλος φταίει εκτός από τον εαυτό μας, ούτε το τι έγινε και τι δεν έγινε. Στόχος και σκοπός μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Να δούμε πώς αυτή η οικονομία θα μπορέσει να ορθοποδίσει και να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα. Μια δυνατή οικονομία σημαίνει καλύτερα εισοδήματα για όλους μας, περισσότερες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας, αλλά και μια ισχυρότερη θέση, από την οποία θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις εθνικές προκλήσεις».

Στο πάνελ της συζήτησης παρευρέθηκαν εκλεκτοί καλεσμένοι, οι οποίοι ανέλυσαν τις απόψεις τους αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και απάντησαν στο καίριο ερώτημα αν τελικά θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε σε ποσοστό το 4%. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γιώργος Κύρτσος, ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Μαρίνης Μπερέτσος, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, ήταν οι ομιλητές στο Οικονομικό Forum Σπάρτης.

Σε φάση εξόδου από την κρίση

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και πως έχει μπει πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, παραθέτοντας τα πεπραγμένα των έξι πρώτων μηνών στο πεδίο της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις για να πάει καλύτερα η ελληνική οικονομία.

Πρώτη προϋπόθεση, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σε περιβάλλον υγιών και πειθαρχημένων δημόσιων οικονομικών.

Δεύτερη προϋπόθεση, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τρίτη προϋπόθεση, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της οικονομίας.

Τέταρτη προϋπόθεση, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Πέμπτη προϋπόθεση, η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από το 2021.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως ο στόχος μας πρέπει να είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη και όχι μια ανάπτυξη-φούσκα, όπως αυτή πριν από το 2008, που εγκλώβισε τη χώρα στην οικονομική κρίση. «Πρέπει να στοχεύσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικά, οικολογικά και πολιτιστικά» τόνισε.

Χρηματοδότηση από δικούς μας πόρους

Ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε πως για να πετύχουμε το 4% της ανάπτυξης και «παραμένοντας μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας έτσι ώστε η ανάπτυξη από δω και μπρος να μη γίνει με δανεισμό από το εξωτερικό, όπως έγινε όταν μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ». Και συμπλήρωσε πως «ό,τι επενδύσεις κάνουμε, ό,τι βελτιώσεις κάνουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στη λειτουργία του κράτους, όλα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τους δικούς μας πόρους και από τις δικές μας αποταμιεύσεις. Αν δεν γίνει αυτό, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα οδηγήσει σε προβλήματα».

Ενίσχυση επενδύσεων

Τέσσερις βασικούς άξονες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του Ομίλου Lyktos και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια απαιτούν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σάλλας στην ομιλία του, με τίτλο «Μια άλλη πρόταση για την ανάπτυξη», εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς άξονες: Στη μείωση του πλεονάσματος με στόχο τις δημόσιες επενδύσεις. Στη διασφάλιση και θεσμοθέτηση της αποδοτικής μείωσης της φορολογίας. Στη διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Στην αναβάθμιση των τουριστικών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση προϊόντων ελληνικής παραγωγής με Συμβολαιακή Τραπεζική.

«Και οι τέσσερις αυτές προτάσεις οδηγούν, κατά την άποψή μου, γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους εκείνων που υλοποιούνται ή προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, γιατί ενισχύουν τις επενδύσεις σε υποδομές, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με ό,τι αυτό σημαίνει. Επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας. Βελτιώνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συμβάλλοντας στον επανακαθορισμό του μοντέλου ανάπτυξης και της παρουσίας της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» σημείωσε.

Σταθερές επενδύσεις

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε πως για να επιτύχουμε το 4% στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να προβούμε σε κάποιες ενέργειες. Όπως, για παράδειγμα, να έχουμε επενδύσεις σταθερές στη χώρα, να βελτιωθεί η φορολογία, αλλά και ο δημόσιος τομέας, μεταξύ άλλων προτάσεων.

Άμεση λήψη αποφάσεων

Στην ομιλία του ο βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και στις χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα και δήλωσε ότι πλέον «δεν έχουμε χρόνο» και ότι «αποφάσεις που έπρεπε να έχουμε πάρει χθες πρέπει να τις πάρουμε σήμερα». «Πρέπει να τελειώνουμε με τα διλήμματα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται καθημερινά για την προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Ρεαλιστικό σενάριο το 4% για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος θεώρησε ρεαλιστικό το σενάριο επιδίωξης ενός ρυθμού ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει και το 4% σε ετήσια βάση, έθεσε όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού:

Πρώτον, τη σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δεύτερον, την περιφερειακή ανάπτυξη, με έμφαση στη μεταποίηση. Υπογράμμισε ότι πρώτα πρέπει να αρχίσουν οι νέες επενδύσεις και στη συνέχεια να πάμε στην απολιγνιτοποίηση, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένα οικονομικό και κοινωνικό κενό, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία.

Τρίτον, τη σύγκριση της επενδυτικής μας πολιτικής όχι με το τι κάναμε πριν από τρία ή δεκατρία χρόνια αλλά με το τι κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και ανταγωνιστές, οι οποίοι έχουν φύγει πολύ μπροστά σε αυτά τα ζητήματα.

Τέταρτον, την επεξεργασία συγκεκριμένων κλαδικών πολιτικών με συμμετοχή περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Χωρίς καλές κλαδικές πολιτικές είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουμε επενδυτικό πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων.

Πέμπτον, πρέπει να βρεθούν τρόποι για να ενθαρρυνθεί η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και για να γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων γρήγορα, αποτελεσματικά και με κανόνες που δεν θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Έκτον, με αφορμή το Brexit, που αφαιρεί από την Ε.Ε. το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό της κέντρο, πρέπει να πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας κυρίως την παγκόσμια επιτυχία της ναυτιλίας μας.

Έβδομον, πρέπει να αξιοποιήσουμε στοιχεία από το μοντέλο της Ιρλανδίας, ώστε να περάσουμε από το brain drain στο brain gain, στη βάση της προσέλκυσης επενδύσεων των αμερικανικών ψηφιακών κολοσσών στην Ελλάδα.