Γ. Ζαββός: Ο «Ηρακλής» δεν ξεσπιτώνει - Free Sunday
Γ. Ζαββός: Ο «Ηρακλής» δεν ξεσπιτώνει

Γ. Ζαββός: Ο «Ηρακλής» δεν ξεσπιτώνει

Το σχέδιο Ηρακλής δεν απειλεί τους ευσυνείδητους δανειολήπτες, αλλά προσφέρει βιώσιμες λύσεις και ευελιξία. Αυτό ήταν το ΄μήνυμα, που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, ενώ αναφερόμενος στα όσα λέγονται περί κινδύνου μαζικών πλειστηριασμών έκανε λόγο για «ανερμάτιστες φημολογίες».

Διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο «Ηρακλής» για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν ξεσπιτώνει, παρείχε από τη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, χαρακτηρίζοντας τη σχετική φημολογία «ανερμάτιστη» και υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως ο νόμος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ευσυνείδητων δανειοληπτών με δυνατότητες εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, μέσω της ευελιξίας, των εργαλείων, της τεχνογνωσίας και της απαλλαγής των ειδικών διαχειριστών από τις δεσμεύσεις των τραπεζών. 

«Οιδιακινούμενες φημολογίες ότι ο Ηρακλής ξεσπιτώνει όχι μόνο είναι ανερμάτιστες και αντίθετες σε οποιαδήποτε πραγματικότητα λειτουργίας μίας νέας σημαντικής αγοράς με σκοπό την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» τόνισε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ευνοεί τον έλληνα φορολογούμενο που επί μία δεκαετία δεν είχε στοιχειώδη ρευστότητα για την επιχείρηση ή το νοικοκυριό του. 

Όπως επεσήμανε οι διαχειριστές θα έχουν στο εξής μεγαλύτερη να διακρίνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε να προβούν σε μέτρα ρευστοποίησης, ενώ είπε ότι οι εταιρείες διαχείρισης δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις εισπρακτικές. 

Παράλληλα ενώ αναγνώρισε πως υπάρχει η δυνατότητα για μεταβίβαση και των εξυπηρετούμενων δανείων, εκτίμησε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί, αφού στόχος του σχεδίου είναι η μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων. Σημείωσε δε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν συμμετοχή στο σχήμα, που έχει λάβει την έγκριση και των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.