Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε «πράσινο πρωταθλητή» - Free Sunday
Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε «πράσινο πρωταθλητή»

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε «πράσινο πρωταθλητή»

Το επενδυτικό-αναπτυξιακό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που αναμένεται να κινητοποιήσει πάνω από ένα τρισ. ευρώ ευρωπαϊκά, εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια την προσεχή δεκαετία, ανέπτυξε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Στη δημόσια συζήτηση που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) ο κ. Τζεντιλόνι, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ξεδίπλωσε τον «οδικό χάρτη» μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετασχηματίζεται με βασικό μοχλό την πράσινη ανάπτυξη, πορεία μέσα από την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε «πράσινο πρωταθλητή».

Η Ελλάδα, τόνισε έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναφέρθηκε στη γεωγραφική της θέση, το κλίμα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον πράσινο τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα με πολλά μοναδικά προϊόντα. «Είναι σημαντικό να αδράξεις την ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Για το καυτό θέμα της ενεργειακής μετάβασης, για την οποία στη χώρα μας υπάρχει προβληματισμός, λόγω της εξάρτησης από τον λιγνίτη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι πόροι του νέου μηχανισμού, του λεγόμενου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο καλείται να απορροφήσει τους οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς στη μεταβατική φάση προς την πράσινη ενέργεια, επικεντρώνονται στον άνθρακα και ειδικά για την Ελλάδα, στον λιγνίτη.

H επενδυτική χρήση των κερδών από τα ομόλογα θα είναι το πρώτο βήμα

Αν και χθες κατά τη διάρκεια των επαφών του με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικούς αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες, εξέφρασε πολλές φορές την υποστηρικτική θέση της Επιτροπής για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για την επενδυτική αξιοποίηση των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP, ANFAs), σήμερα επανέλαβε με έμφαση τις θέσεις του αυτές:

«Ως προς τη χρήση των SMP και ANFAs, η διαδικασία προχωράει με την παρουσίαση αυτόν τον μήνα της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, η οποία, έχω λόγους να πιστεύω ότι θα είναι πολύ θετική και είναι επίσης πιθανό την επόμενη εβδομάδα οι χειμερινές προβλέψεις για την Ελλάδα σε σχέση μ αυτές που είχαμε το φθινόπωρο, θα είναι πιο κοντά σε αυτές που εξέδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτή η διαδικασία, λοιπόν δίνει τον ρυθμό, ώστε όπως αποφασίσαμε τον Δεκέμβριο, στη συνάντηση του Ιουνίου του Eurogroup θα συζητήσουμε και θα μπορέσουμε να αποδώσουμε τη χρήση αυτών των κερδών για επενδύσεις. Θα είναι το πρώτο βήμα και όχι το μοναδικό, καθώς θα έχουμε σταδιακή προσέγγιση σ' αυτό το θέμα».

Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για την εκπόνηση του επενδυτικού σχεδίου στην Επιτροπή βεβαίωσε ο κ. Τζεντιλόνι και επεσήμανε ότι ένα στοιχείο που εγγυάται την επιτυχία του είναι οι σαφείς και καθαροί στόχοι του, όπως και της Πράσινης Συμφωνίας, για τους οποίους εισέπραξε τα θετικά σχόλια των οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων πρόσφατα στο Νταβός.

Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους ώστε να αρχίσει να υλοποιείται από το 2021, παράλληλα με τον νέο επταετή προϋπολογισμό 2021-2027.

Ως το 2030 θα απαιτηθούν 260 δισ. ετησίως για να κάνουμε, όπως είπε, πιο αποδοτικά και πράσινα τα σπίτια μας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη μετάβαση στον ενεργειακό τομέα.

Το 25% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα διατεθεί για να «πρασινίσουν» οι διαφορετικές πτυχές των ευρωπαϊκών οικονομιών, χρήματα τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν δημόσια, εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια μοχλεύοντας πολλαπλάσια από τα ευρωπαϊκά.

Τα χρήματα από μόνα τους ποτέ δεν φτάνουν, είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφορετικής δημοσιονομικής προσέγγισης. Οι πράσινες επενδύσεις, όπως προανήγγειλε, θα αποτελέσουν κριτήριο στην αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Χρειάζονται επίσης διευκολύνσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Φθηνό χρήμα υπάρχει στις τράπεζες όλου του κόσμου που μπορεί να χρηματοδοτήσει έναν σκοπό», αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία στην υπηρεσία του στόχου μας. Ένα κεντρικό υποστηρικτικό εργαλείο είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε, αλλά «μας ενδιαφέρει πολύ να δούμε να εμπλέκονται και οι εθνικές τράπεζες διαφόρων χωρών».

Επιδιώκουμε καθολική λύση στη φορολογία

Στη βάση του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μηχανισμού είναι το investEU, το διάδοχο σχήμα του Σχεδίου Γιούνκερ από το οποίο η Ελλάδα επωφελήθηκε ιδιαίτερα, είπε ο κ. Τζεντιλόνι, με 12 δισ. επενδύσεων.

Ερωτηθείς για το θέμα της φορολογίας, είπε ότι δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στα κράτη μέλη της ΕΕ ούτε στην πράσινη, ούτε στην ψηφιακή φορολογία και ότι συνεργαζόμαστε με τον ΟΟΣΑ και την G20 προκειμένου να φτάσουμε σε μια «καθολική λύση», με την οποία θα μπορούσαμε να αποφύγουμε και τη διπλή φορολογία και να επιτύχουμε ενιαίο καθεστώς εντός ΕΕ.

Για την πράσινη φορολογία, δέχθηκε ότι πρέπει να μπουν περισσότεροι περιορισμοί στις εκπομπές ρύπων, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και εκτός ΕΕ σε συνεργασία με τον ΠΟΕ. Ειδικά για τα καύσιμα στη θάλασσα, σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός στην Ελλάδα, είναι θέμα που μελετάμε και αναζητούμε λύσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ που φιλοξένησε την εκδήλωση, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανοίγοντας τη συζήτηση στον χαιρετισμό του προέβαλε τα αιτήματα της Ελλάδας για συνδρομή στην ανάπτυξη, ώστε να πάψει το brain drain, για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και συνεπή πολιτική της ΕΕ στον τομέα του μεταναστευτικού, καθώς και συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας.

Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, ο επίτροπος Τζεντιλόνι και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης εγκαινίασαν τον «Ευρωπαϊκό Δημόσιο Χώρο-ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ» εντός του ΕΒΕΑ, ο οποίος «είναι ένας πλήρης κόμβος ενημέρωσης, που θα δέχεται καθημερινά τους πολίτες για να απαντήσει στα ερωτήματά τους, ενώ παράλληλα εκεί θα διοργανώνονται διαδραστικές ενημερωτικές εκδηλώσεις», όπως αναφέρει η Επιτροπή.

Τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα Άννα Ευσταθίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ