Από 1η Μαΐου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί - Free Sunday
Από 1η Μαΐου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί
Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς τους δανειολήπτες για ένταξη στην ισχύουσα ρύθμιση που προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Από 1η Μαΐου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί

Έντονο πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί, καθώς από την 1η Μαΐου παύει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι υπουργοί αλλά και στελέχη της κυβέρνησης απευθύνουν σε κάθε ευκαιρία εκκλήσεις προς τους δανειολήπτες να σπεύσουν να ενταχθούν στο τρέχον πλαίσιο για να μην κινδυνεύσουν να «χάσουν» το σπίτι τους.

«Εμείς κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα και να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση. Να πάρουν την προστασία όπως τη νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και βελτίωσε η σημερινή. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την έως τώρα πορεία» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Απευθύνουμε ξανά έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα» είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της δυόμισι μήνες ώστε να βρει λύση και να μην πατήσει τη νάρκη των πλειστηριασμών, που μπορεί να πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και τεράστιο πολιτικό κόστος.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει οριστικά στις 30 Απριλίου, μετά την τετράμηνη παράταση που πέτυχε η κυβέρνηση, έχοντας παραλάβει την καυτή αυτή πατάτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταση και οι βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το σημερινό οικονομικό επιτελείο στο ισχύον πλαίσιο έδωσαν ζωή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περισσότεροι από 42.000 οφειλέτες είχαν ξεκινήσει έως τις 31 Ιανουαρίου τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης για προστασία της πρώτης κατοικίας και ευνοϊκή ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύριας κατοικίας, ενώ είχαν συναινέσει στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου τους. Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 3 Νοεμβρίου, ο αριθμός ήταν μικρότερος από 30.000.

Παράλληλα, στα τέλη Ιανουαρίου οι τράπεζες είχαν δώσει 686 προτάσεις ρύθμισης, έναντι μόλις 56 στις αρχές Νοεμβρίου. Οι δανειολήπτες που είχαν αποδεχτεί προτάσεις ρύθμισης των δανείων τους με υποθήκη κύριας κατοικίας έφταναν τους 273 στις 31 Ιανουαρίου 2020 και είχε εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 177 πολίτες, ενώ στις 3 Νοεμβρίου μόλις 10 οφειλέτες είχαν αποδεχτεί προτάσεις ρύθμισης και δεν υπήρχε καμία έγκριση κρατικής επιδότησης.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός όσων ξεκινούν τη διαδικασία ένταξης στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν είναι ούτε καν ο μισός από αυτόν που είχε προβλεφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν θεσπίστηκε το ισχύον πλαίσιο.

Τι αλλάζει από 1η Μαΐου

Από την 1η Μαΐου, λοιπόν, η πρώτη κατοικία θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψει να ισχύει κάθε είδους δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. Έτσι, όσοι έχουν χρέη προς τις τράπεζες θα καλούνται σε πρώτη φάση να προχωρήσουν σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών.

Από τη στιγμή που θα σταματήσει να ισχύει το υφιστάμενο πλαίσιο, οι οφειλέτες θα πρέπει να αναρτήσουν στη νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Η αίτηση θα εγκρίνεται όταν θα συμφωνεί γι’ αυτό τουλάχιστον το 60% των πιστωτών. Μετά από αυτό θα ανοίγει ο δρόμος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πτώχευσης, ο δανειολήπτης θα μπορεί να μπει στη φάση της δεύτερης ευκαιρίας. Συγκεκριμένα, τα χρέη του έχουν μηδενιστεί κι έτσι:

• Παύει ο κίνδυνος κατάσχεσης μισθού από την επόμενη κιόλας μέρα.

• Θα μπορεί να ανοίξει τη δική του/της επιχείρηση έπειτα από τρία χρόνια.

• Θα μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα όταν «επουλωθούν» τα οικονομικά του ή να αγοράσει καινούργιο σπίτι.

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επιδότηση στέγασης, δηλαδή η χορήγηση ενός ποσού, με τη μορφή επιδόματος ενοικίου, είτε για να μείνει ο δανειολήπτης στο σπίτι του είτε για να συνεχίσει να πληρώνει τη δόση των χρεών του.

Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη

Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται.

Πρόκειται για 100.000 περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων που θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς, το οποίο όμως δεν ισχύει για νέες αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες έχουν βρει προστασία στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, η οποία, ωστόσο, δείχνει σταδιακά να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι πλέον αρνητικός για τους δανειολήπτες, αξιολογώντας ότι μερίδα των οφειλετών έχει καταφύγει στον νόμο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και χωρίς να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κριτήρια.