Υπάρχει… κινητικότητα, αλλά όχι… έκρηξη επενδύσεων - Free Sunday
Υπάρχει… κινητικότητα, αλλά όχι… έκρηξη επενδύσεων
Η Invenergy, ένας από τους έξι μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και να επενδύσει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.

Υπάρχει… κινητικότητα, αλλά όχι… έκρηξη επενδύσεων

Αν και στην Ελλάδα υπάρχει επενδυτική κινητικότητα, αυτή απέχει αρκετά από την έκρηξη που επιδιώκει η κυβέρνηση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστούν οι επενδύσεις.

«Καταγράφεται επενδυτική κινητικότητα στη χώρα μας, έχουν δοθεί κίνητρα με τα οποία έχει ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον επενδυτών, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως το ποσοστό του ΑΕΠ που επενδύεται στην οικονομία απέχει ακόμα πολύ από την έκρηξη επενδύσεων που επιδιώκουμε στη χώρα μας. Από τα 35 δισ. ευρώ προ κρίσης, στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ και στο μόλις 6% του ΑΕΠ, μπορεί κανείς να διαπιστώσει το μέγεθος του επενδυτικού χάσματος που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, όπου γίνεται ανάλυση για τις επενδυτικές προσπάθειες.

Το Επιμελητήριο εστιάζει στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Αρχικά, αυξήθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τα 5 δισ. ευρώ στα 6,7 δισ. ευρώ το 2019, ενώ θα αυξάνεται κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2020. Δεύτερον, η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι συμφωνίες των τελευταίων μηνών για επενδύσεις 55 δισ. ευρώ στην αγορά ενέργειας με νέες μονάδες ΑΠΕ, ηλεκτρικών δικτύων, αγωγούς και αποθήκευση φυσικού αερίου, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ακίνητα, λιμάνια και μαρίνες, καθώς και για άλλα ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια από τη βιομηχανία, την αγροδιατροφή, τα απορρίμματα, τα logistics, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Οι νέες επενδύσεις

Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται και οι ενέργειες της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς άρχισε το έργο της με την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις τουριστικές υποδομές της Leptos Group, το σύνθετο έργο της Βιοχάλκο στον Ελαιώνα, με στόχο να αλλάξει επιχειρηματικά η περιοχή.

Εξάλλου πέρυσι στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θεμελιώθηκε από τη «Μυτιληναίος» και παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric Power Europe ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Ο σταθμός σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της νέας βιομηχανικής επανάστασης στη χώρα, καταγράφοντας την εμπιστοσύνη στο αναδυόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά «digital hubs» που προγραμματίζει παγκοσμίως, με μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη της έρευνας νέων φαρμάκων, προαναγγέλλοντας νέες επενδύσεις. Η επένδυση της Pfizer εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, με δυνατότητα να προσφέρει σε πρώτη φάση 200 θέσεις εργασίας.

Σε άλλους κλάδους, δεσπόζει η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ύψους 600 εκατ. ευρώ, της Dimand, επίσης στον Πειραιά, ύψους 250 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σύγχρονες εγκαταστάσεις για 10.000 εργαζόμενους, η νέα επένδυση της Knauf στην Αμφιλοχία, η επένδυση της Friesland Campina Hellas στο Πρότυπο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ της Πάτρας, αλλά και η επενδυτική κινητικότητα από μεγάλους «retailers» σε όλη την Ελλάδα.

Επαφές με επενδυτές

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές της με δυνάμει επενδυτές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Volkswagen. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών και κλιμάκιο στελεχών της Volkswagen επισκέφθηκαν τη Θάσo, προκειμένου να εξετάσουν επιτόπια τα στοιχεία για project που αφορά την ηλεκτροκίνηση σε νησιά.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, εντός του 2020, εκτός από τα γνωστά εμβληματικά επενδυτικά έργα, όπως του Ελληνικού (ύψους 2 δισ. ευρώ), των περιφερειακών αεροδρομίων (1,2 δισ. ευρώ) και αυτό στο Καστέλι (480 εκατ. ευρώ), αναμένονται συμφωνίες για επενδύσεις στην αγορά ενέργειας ύψους 14 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Επίσης, από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένονται έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, των Ελληνικών Πετρελαίων και των ΔΕΠΑ υποδομών και εμπορίας. Επιπλέον, από το Υπερταμείο, για το 2020, εκτιμώνται έσοδα 850 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 5,5 δισ. ευρώ της περιουσίας που ανήκει σε 14 διαφορετικές ΔΕΚΟ.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται σε 12 κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως στον τουριστικό κλάδο, με ήδη προγραμματισμένες επενδύσεις αξίας 2,5 δισ. ευρώ, στα λιμάνια και τις μαρίνες με εκτιμώμενες επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, στον αγροτικό τομέα με 1,2 δισ. ευρώ, στις εξορύξεις με 1,1 δισ. ευρώ, στην αγορά ακινήτων με 1 δισ. ευρώ, στη διαχείριση απορριμμάτων με 1 δισ. ευρώ, στις τηλεπικοινωνίες με 870 εκατ. ευρώ, στα τρένα και τις συγκοινωνίες με 400 εκατ. ευρώ, στα καπνικά προϊόντα με 300 εκατ. ευρώ, στις εμπορικές αλυσίδες λιανικής με 250 εκατ. ευρώ, στα εμπορευματικά κέντρα με 200 εκατ. ευρώ και στη βιομηχανία τροφίμων-ποτών με 160 εκατ. ευρώ.

Έρχεται η Invenergy

Εν τω μεταξύ, ένας από τους έξι μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικών στη Βόρεια Αμερική ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και να επενδύσει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Πρόκειται για την Invenergy, έναν διεθνοποιημένο παίκτη, με παρουσία σε ΗΠΑ, Μεξικό, Λατινική Αμερική, Ιαπωνία, Βρετανία, Πολωνία, που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει αναπτύξει συνολικά 150 έργα, ισχύος 24.100 MW, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 4,77 εκατομμυρίων σπιτιών.