Το ελληνικό ομόλογο έσπασε το φράγμα του 1% - Free Sunday
Το ελληνικό ομόλογο έσπασε το φράγμα του 1%
Οι επενδυτές αδιαφορούν για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, που παραμένει στην κατηγορία «junk», και επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, αναμένοντας ακόμα και την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ελληνικό ομόλογο έσπασε το φράγμα του 1%

Ιστορία έγραψαν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 1%, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Είναι εμφανές ότι οι επενδυτές αδιαφορούν για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, που παραμένει στην κατηγορία «junk», και επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, αναμένοντας ακόμα και την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Βέβαια, βασική προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα τίτλων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων είναι η εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης που θέτει η ΕΚΤ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση τρίτης βαθμίδας, ήτοι η ελάχιστη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση που θα της δίνουν οι οίκοι Fitch και Standard & Poor’s να είναι «ΒΒΒ-», η διενεργούμενη από τον οίκο Moody’s διαβάθμιση να είναι «Baa3» και η διαβάθμιση του οίκου DBRS στο «BBB».

Πάντως, εκτός από το γενικότερα ευνοϊκό διεθνές κλίμα γύρω από την αγορά ομολόγων, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά χρεόγραφα. Ειδικότερα, μετά το θετικό σήμα της Fitch και της επιτυχημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, ακολούθησαν οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE, ενώ είναι θέμα ημερών να αρθεί πλήρως το όριο που είχε επιβάλει ο SSM το 2015 στις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα πηγή ζήτησης. Οι επενδυτές δείχνουν έτσι ότι θέλουν να προλάβουν την περαιτέρω βελτίωση που θα σημειώσουν οι ελληνικοί τίτλοι ενόψει και της ένταξης στο QE.

Οι έπαινοι από αναλυτές

Μάλιστα, το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ, καθώς η οικονομική ανάκαμψη διατηρείται, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο των «Financial Times». «Υπάρχει ένα βουνό χρημάτων που κυνηγάει αυτές τις αποδόσεις» δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στην ολλανδική τράπεζα ING. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει στα αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που καθιστά ελκυστικότερες τις αγορές όπως αυτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, που προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα ασφαλέστερα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Οι «Financial Times» επισημαίνουν επίσης ότι η ελληνική οικονομία διανύει περίοδο σταθερής ανάπτυξης σε μια εποχή που η Ευρωζώνη επιβραδύνει, ενώ η εκλογή της φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 ενίσχυσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ντάουντινγκ από την BlueBay Asset Management επισημαίνει ότι «η πορεία θα έχει περαιτέρω αναβαθμίσεις και μια πρώτη ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους». Ο ίδιος αναμένει ότι οι ελληνικές αποδόσεις θα μειωθούν περαιτέρω φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αρνητικών αποδόσεων που προσφέρουν τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

«Τα ελληνικά ομόλογα σπάνε για πρώτη φορά το φράγμα του 1%» σχολίασε το Bloomberg και ανέφερε πως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ταχεία ανάκαμψη μέσα σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, όταν οι αποδόσεις αυξήθηκαν σχεδόν στο 45%, εν μέσω φόβων ότι η χώρα θα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γενς Πίτερ Σόρενσεν, ανώτερο αναλυτή της Danske Bank, πρόκειται για ένα «κυνήγι απόδοσης, αλλά και τον φόβο να χάσεις την ευκαιρία». «Σε γενικές γραμμές, η Ε.Ε. τούς έχει διασώσει για τα επόμενα οκτώ έως εννέα χρόνια και τώρα έχουν μια λειτουργική κυβέρνηση».

«Μπορεί να ήταν μόνο θέμα χρόνου, αλλά, παρ’ όλα αυτά, είναι εκπληκτικό» δήλωσε ο Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής Στρατηγικής στην Commerzbank, συμπληρώνοντας πως «αψηφώντας το γενικότερο ρίσκο, σαφώς βοηθά το κυνήγι των αποδόσεων η απουσία πίεσης για δανεισμό και οι ελπίδες για μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει σε αγορές από την ΕΚΤ».

Υπενθυμίζεται πως η Capital Economics είχε προβλέψει πως φέτος η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1%, ενώ η Citigroup –που διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών– είχε εκτιμήσει πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% στο α΄ τρίμηνο του 2020, στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 1,10% στο β΄ τρίμηνο, στο γ΄ τρίμηνο θα βρεθεί στο 0,90%, ενώ το δ΄ τρίμηνο θα κλείσει στο 0,70%.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η HSBC είχε επισημάνει στους επενδυτές πως μπορεί το μεγάλο ράλι να έχει τελειώσει, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει αξία στους ελληνικούς τίτλους, ειδικά στις διάρκειες 7-10 ετών. Επίσης είχε τονίσει πως το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί και διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και βγαίνει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές, κάτι που έγινε ξεκάθαρο και στο βιβλίο προσφορών κατά την έκδοση του 15ετούς ομολόγου.