Συναγερμός για την πρώτη κατοικία - Free Sunday
Συναγερμός για την πρώτη κατοικία
Ακόμη και με ηλεκτρονικά μηνύματα επιχειρεί η ΕΓΔΙΧ να «αφυπνίσει» τους δανειολήπτες που, αν και έχουν κόκκινο δάνειο με ενέχυρο την κύρια κατοικία τους και αρχικά μπήκαν στην ειδική πλατφόρμα, στη συνέχεια εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Συναγερμός για την πρώτη κατοικία

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που επιχειρεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην πατήσει τη νάρκη της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από την 1η Μαΐου. Η κυβέρνηση επέδειξε αργά αντανακλαστικά και πλέον έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου αφενός για να πείσει τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και αφετέρου για να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο που δεν θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.

Ήδη οι πλειστηριασμοί που διεξάγονται φεύγουν σταδιακά από τις υπερπολυτελείς βίλες, το στοκ των οποίων εξαντλείται, και κατευθύνονται προς μεσαίας αξίας ακίνητα, με προοπτική να πέσουν ακόμα πιο χαμηλά. Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνει 4.945 πλειστηριασμούς ακινήτων για τη φετινή χρονιά, εκ των οποίων τα 1.687 είναι κατοικίες.

Μόλις 380 ρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή έχουν ρυθμιστεί λίγο περισσότερα από 300 δάνεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 67.686 δανειολήπτες έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και σχεδόν 44.924 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης. Ωστόσο, έχουν υποβληθεί οριστικά λίγο περισσότερες από 2.210 αιτήσεις και έχουν δοθεί μόλις 836 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Δεκτές έχουν γίνει 380 εξ αυτών. Τα δεδομένα είναι απογοητευτικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυνητικά επιλέξιμοι χρήστες είναι περίπου 130.000.

Ακόμη και με ηλεκτρονικά μηνύματα επιχειρεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) να «αφυπνίσει» τους δανειολήπτες που, αν και έχουν κόκκινο δάνειο με ενέχυρο την κύρια κατοικία τους και αρχικά μπήκαν στην ειδική πλατφόρμα, στη συνέχεια εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Η… δεύτερη ευκαιρία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει δηλώσει ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες θα καλύψει το κενό προστασίας του νόμου Κατσέλη και μιλάει για «δεύτερη ευκαιρία».

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών συγκλίνουν στο ότι με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την έναρξη εκποιήσεων ακόμα και της πρώτης κατοικίας, σε πλειστηριασμό θα βγουν περί τα 20.000 σπίτια. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις και όλους όσοι πραγματικά δεν έχουν δυνατότητα μιας συμβολικής έστω συμμετοχής στη ρύθμιση με την επιδότηση δόσης που θα παραμείνει σε ισχύ, θα γίνεται ο πλειστηριασμός και θα δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπουν σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Το επίδομα ενοικίου θα ξεκινά από τα 200 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του πτωχευμένου δανειολήπτη.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «πτώχευση των πολιτών» και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στόχος είναι η προστασία των αδύναμων και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες:

  • Τα οκτώ σχήματα με τα οποία μπορεί τώρα ένας φορολογούμενος να ρυθμίσει τις οφειλές του θα γίνουν ένα.
  • Θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τέσσερις πολίτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.
  • Θα υπάρξει κοινωνική προστασία για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Η επιστολή σε τράπεζες

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας απέστειλε επιστολή με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος στις τράπεζες, που αρνούνται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του υφιστάμενου νόμου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε στη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, αναφέρει: «Υπάρχει αριθμός αιτήσεων (σ.σ.: οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας κάνει ειδική αναφορά στον μικρό αριθμό των αιτήσεων που έχουν πετύχει ρύθμιση και επισημαίνει πως «υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου), καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στον νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στον νόμο αυτόν».

Πολιτική κόντρα

Η επικείμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία έχει προσφέρει έδαφος και για αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική, τονίζοντας ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» θα συντελεστεί η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου από πολλούς σε λίγους.

Την ίδια στιγμή το ΚΙΝΑΛ επιτίθεται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «δεν διαθέτει σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων συμπολιτών μας μετά την Πρωτομαγιά, ούτε πρόταση για την προστασία των δανειοληπτών έναντι των υπέρογκων απαιτήσεων που εγείρονται από τις εταιρείες διαχείρισης». Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε αίτημα για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίζεται θετικός και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να ζητήσει και ξεχωριστές συναντήσεις με το ΚΙΝΑΛ, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την κατάθεση κοινής πρότασης νόμου, τουλάχιστον από τα δύο κόμματα.