Βουτιά στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Αθήνας λόγω κορωνοϊού - Free Sunday
Βουτιά στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Αθήνας λόγω κορωνοϊού
Eurokinissi

Βουτιά στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Αθήνας λόγω κορωνοϊού

Βουτιά καταγραφόταν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού, με κρούσματα και στην Ιταλία.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55 διαμορφωνόταν στις 855,03 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,26%. Ενδοσυνεδριακά κατάγεραψε κατώτερη τιμή στις 845,29 μονάδες (-5,35%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 16,28 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,74%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,23%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-6,70%), της Aegean Airlines (-6,51%), της Πειραιώς (-6,00%), της Ελλάκτωρ (-5,87%) και της Eurobank (-5,69%).

Πτώση καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,90%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,06%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-5,00%). Ανοδικά κινούνται 3 μετοχές, 80 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ξυλεμπορία(κ) (+10,00%) και Δρομέας (+0,45%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Παΐρης (-13,73%) και Ίλυδα (-12,50%).

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προς τη χειρότερη ημέρα από το 2016 οι μετοχές στο Μιλάνο.

Βουτιά 4% κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στην Ιταλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού Cov-19 εκτός Κίνας ενίσχυσε τους φόβους ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Οι μετοχές στο Μιλάνο οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς η Ιταλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 και όλοι οι βασικοί δείκτες της περιοχής κατέγραφαν απώλειες άνω του 3%. Ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 4,4% από τότε που ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 433,90 μονάδων την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ελπίδων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση.

Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον STOXX 600 ήταν οι τίτλοι των αεροπορικών εταιριών, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν μεταξύ 7% και 9%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 4,5%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών σημείωσαν νωρίτερα πτώση άνω του 3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ