Συνεχίζεται η κατρακύλα στα χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού - Free Sunday
Συνεχίζεται η κατρακύλα στα χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού
Eurokinissi

Συνεχίζεται η κατρακύλα στα χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο μήνες, καθώς η αίσθηση ανακούφισης ύστερα από τις χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις, που προκάλεσαν οι φόβοι για την εξάπλωση του κοροναϊού, αποδείχθηκε προσωρινή.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν χθες τη χειρότερη ημερήσια πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση του νέου ιού πολύ πέρα από την Κίνα έπληξαν τις διεθνείς αγορές.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε αρχικά άνοδο 0,6% στο Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε κατά 0,3%. Οι μετοχές στην Ιταλία έχασαν 0,3% παρατείνοντας τις προηγούμενες απώλειές τους. Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα του κοροναϊού στην Ευρώπη.

Ο νέος ιός έχει μολύνει πάνω από 80.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έως χθες, ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ήταν 2.663, αυξημένος κατά 71 σε σχέση με μια ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει ότι η επιδημία στην Κίνα έφθασε στο αποκορύφωμά της μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου και έκτοτε υποχωρεί.

«Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρώπη, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η Κίνα καταφέρνει να περιορίσει την επιδημία εκεί», δήλωσε ο Μαρκ Χάφελε, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management. «Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα εκτός Χουμπέι είναι τώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ποράγμα που θα επιτρέψει στην οικονομική δραστηριότητα να εξομαλυνθεί και την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα να αρχίσει να αποκαθίσταται, συμβαδίζοντας με το βασικό μας σενάριο».

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε πτώση 0,33% στις 14:37 ώρα Ελλάδας. Ο δείκτης υπέστη χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Νωρίτερα στην Ασία, η αγορά της Νότιας Κορέας κατάφερε να σημειώσει άνοδο 0,6% βοηθώντας τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να κλείσει στα ίδια επίπεδα. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 3,4% ενώ τα blue chips στη Σανγκάη σημείωσαν πτώση 1,6%.