Αναζητείται λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές - Free Sunday
Αναζητείται λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Αναζητείται λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Την υλοποίηση της εξαγγελίας του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον οποίο αναζητείται για τις μεταχρονολογημενες επιταγές, λύση παρόμοια με αυτήν που είχε εφαρμοστεί στα capital controls εξετάζουν το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο θα μεταφέρει την υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επικρατέστερο σενάριο τις 60–70 ημέρες. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα χρήσης του προϊόντος θα είναι στην επιλογή των τραπεζών και θα αφορά επιχειρήσεις που κρίνουν οι τράπεζες ότι διαθέτουν αξιοπιστία.Το προϊόν θα προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ενεργειών ώστε αυτός που έχει λάβει την επιταγή να την πληρωθεί από την τράπεζα και ταυτόχρονα ο εκδότης της με κάποια μορφής παράλληλη εγγύηση του Δημοσίου να αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει την επιταγή στην τράπεζα καταβάλλοντας τόκο για το συγκεκριμένο ποσό.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια να μετατεθεί η πληρωμή των μεταχρονολογημένων επιταγών στην αγορά για διάστημα περίπου δύο μηνών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να διαχειριστούν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε μέσω του MEGA ο εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Θανάσης Μαυρίδης θα υπάρξει παράταση δύο έως τριών μηνών για τις επιταγές που θα μείνουν ακάλυπτες για όσους έχουν πληγεί από τα μέτρα για τον κοροναϊό.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά εκείνους που πρόκειται να εισπράξουν τα ποσά η κυβέρνηση επεξεργάζεται σε συνεργασία με τις τράπεζες ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τραπεζικού προϊόντος το οποίο θα απορροφήσει ένα μέρος από τις επιταγές.

Στόχος είναι ο εκδότης της επιταγής να έχει χρόνο να καλύψει την επιταγή και ο δικαιούχος να λαμβάνει το ποσό στην ώρα του. Ο στόχος είναι να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στην Οικονομία λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κοροναϊό.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους ζητούν την παράταση του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 60 ημέρες και η μη αναγγελία στο «Τειρεσίας».

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις -εκτός απροόπτου- θα γίνουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και ταυτόχρονα με την υιοθέτηση διευκολύνσεων με συγκεκριμένα μοντέλα ρυθμίσεων για τους ιδιώτες δανειολήπτες, την οποία εξετάζουν οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών.Τα μέτρα αφορούν ιδιώτες δανειολήπτες που πηγαίνουν στα καταστήματα και ζητούν προσωρινή ρύθμιση λόγω προβλημάτων και η ικανοποίηση ή μη θα είναι στην ευχέρεια της τράπεζας.