Σήμερα οι αποφάσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές και νέους ΚΑΔ - Free Sunday
Σήμερα οι αποφάσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές και νέους ΚΑΔ

Σήμερα οι αποφάσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές και νέους ΚΑΔ

Σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών και τους πρωτογενείς και δευτερογενείς ΚΑΔ προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο θα μεταφέρει την υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επικρατέστερο σενάριο τις 60–70 ημέρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, η δυνατότητα χρήσης του προϊόντος καθώς οι τράπεζες θα κρίνουν ποιες επιχειρήσεις διαθέτουν αξιοπιστία για να ενταχθούν.

Το προϊόν θα προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ενεργειών ώστε αυτός που έχει λάβει την επιταγή να την πληρωθεί από την τράπεζα και ταυτόχρονα ο εκδότης της με κάποια μορφής παράλληλη εγγύηση του Δημοσίου να αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει την επιταγή στην τράπεζα καταβάλλοντας τόκο για το συγκεκριμένο ποσό.Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγελε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και νέοι ΚΑΔ στους οποίους «θα ενταχθούν αρκετοί περισσότεροι σε αυτές τις περιμέτρους που έχουμε φτιάξει.

 «Υπάρχουν και ΚΑΔ που πρέπει να δούμε ιδιαιτέρως όπως τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες που δουλεύουν με επάρκεια», είπε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος προανήγγειλε ότι τον Απρίλιο θα εξετασθεί και η προστασία της α΄ κατοικίας.Όσον αφορά τις τράπεζες και τις διευκολύνσεις και σε φυσικά πρόσωπα ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι οι τράπεζες συμφώνησαν ότι «όλοι θα επωμιστούν το βάρος των επιπτώσεων» και προσέθεσε:

«Το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε με αναστολές στους επιχειρηματίες που είναι ενήμεροι και στη συνέχεια θα προχωρούσε σε φυσικά πρόσωπα. Ήρθε η ΕΕ για το τραπεζικό σύστημα και το διευκόλυνε σε πράξεις όπως οι αναστολές. Με αφορμή αυτό οι βαθμοί ελευθερίας των τραπεζών είναι περισσότεροι για να διευκολύνει και τα φυσικά πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς θέλουμε να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα τους πολίτες αλλά υπάρχουν ζητήματα με τα προσωπικά δεδομένα καθώς θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να πάρει τηλέφωνο να κάνει πρόταση αναστολής».

Σχετικά με τη στήριξη κλάδων όπως αυτοί των ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών,  είπε ότι αυτή θα γίνει με ένα πρόγραμμα ύψους 180 εκατ. ευρω μέσω επιταγών κατάρτισης 600 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η στρατηγική ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων δεν αλλάζει», αλλά προσέθεσε ότι η κυβέρνηση πάει «σε πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών» ενώ διευκρίνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα» δεν υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί σχετικά με μείωση μισθών στο Δημόσιο.