Σηκώνει ρολά η ελληνική οικονομία - Free Sunday
Σηκώνει ρολά η ελληνική οικονομία
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επιθυμεί διακαώς να αποφύγει νέες στρατιές ανέργων.

Σηκώνει ρολά η ελληνική οικονομία

Έπειτα από ένα αυστηρό lockdown δύο μηνών η Ελλάδα ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της, μιας οικονομίας που, κατά κοινή ομολογία, θα βυθιστεί σε βαθιά ύφεση το 2020. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί από 10% έως 13% και πως με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, σταδιακά η ύφεση μπορεί να μειωθεί από 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Αν και τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στον τουρισμό, ευελπιστώντας ότι η καλή εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού θα αποτελέσει πόλο έλξης για ξένους τουρίστες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το comeback των επιχειρήσεων (εστιατόρια, καταστήματα λιανικού εμπορίου κ.λπ.) που αναγκάστηκαν να βάλουν προσωρινό «λουκέτο» λόγω του κορονοϊού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επιθυμεί διακαώς να αποφύγει νέες στρατιές ανέργων, κάτι που θα πυροδοτήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, καθώς η πορεία τους παίζει κομβικό ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εφαρμόζει και θα εφαρμόσει μέτρα περί τα 14,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με την αξιοποίηση το επόμενο διάστημα των ευρωπαϊκών ταμείων (SURE, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.) το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ. Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
  • Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης.
  • Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού και για τον Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40% τον Ιούνιο σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Η επόμενη μέρα

Είναι σαφές, πλέον, πως η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας σε τίποτα δεν θα θυμίζει την αρχική εικόνα, που αφορούσε μια οικονομία που έβγαινε από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Αντιθέτως, η οικονομία φαίνεται πως κάνει πολλά βήματα πίσω, οι καταναλωτές κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις για έξοδα, πόσο μάλλον για επενδύσεις, και, παρόλο που τα καταστήματα λιανικού εμπορίου έχουν ανοίξει από τις 11 Μαΐου, η εικόνα του «ταμείου» κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων το 39,2% δήλωσε ότι ο τζίρος τους σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί άνω του 51%. «Η αγορά, δυστυχώς, μίλησε και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις μας. Επισημαίναμε ότι όταν η Γερμανία κατέγραψε την πρώτη εβδομάδα πτώση τζίρου 35%, ήταν αναμενόμενο και στην Ελλάδα να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα γνώμης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, τα τέσσερα σπουδαιότερα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα κατά σειρά σπουδαιότητας είναι:

1. Ρευστότητα

2. Μείωση πωλήσεων

3. Αύξηση λειτουργικού κόστους (πρώτες ύλες, μεταφορικά, ειδικά μέτρα)

4. Αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων

Η εστίαση

Εν τω μεταξύ, στις 25 Μαΐου σηκώνει ρολά και η εστίαση. Ο κλάδος εμφανίζεται ικανοποιημένος από την ελαστικοποίηση των μέτρων σε ό,τι αφορά τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ατόμων εντός των καταστημάτων, καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχεται σε ό,τι αφορά τη χρήση εξωτερικών ή ημιυπαίθριων χώρων. Ειδικότερα, οι βασικοί κανόνες για τη λειτουργία των εστιατορίων είναι οι εξής:

  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ταυτόχρονα στο κατάστημα ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας και όχι ανά 3 τ.μ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
  • Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και όχι έως 4 που προβλεπόταν αρχικά. Δεν υπάρχει όριο όταν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα.
  • Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,10 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε καθένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,70 μ. Αρχικά προβλεπόταν απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τουλάχιστον 2 μέτρα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικός ημιυπαίθριος χώρος όταν τουλάχιστον μία πλευρά αυτού βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό χώρο ή αίθριο που μπορεί να αφαιρεθεί. Σε περίπτωση που ανοίγει η οροφή ενός χώρου, τότε μπορεί όλος αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί.