Άλμα στις αγορές μετά τη χρηματοδοτική πρόταση της ΕΕ - Free Sunday
Άλμα στις αγορές μετά τη χρηματοδοτική πρόταση της ΕΕ

Άλμα στις αγορές μετά τη χρηματοδοτική πρόταση της ΕΕ

Θετικά αντέδρασαν όλες σχεδόν οι αγορές στην εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρω. Η είδηση έτυχε αρνητικής υποδοχής μόνο στη Γερμανία όπου οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν.

Στην Ελλάδα όπου μπορεί να επωφεληθεί από το Ταμείο με πόρους 33,4 δισ. ευρω, οι τιμές των ομολόγων σημείωσαν σημαντική άνοδο με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι των γερμανικών τίτλων να υποχωρήσει κάτω από το 2%. Επίσης, κάτω από το 1% υποχώρησε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,56% από 1,64% που κυμαίνονταν χθες του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,907% από 1,02%, ενώ του 15ετούς μειώθηκε στο 1,63% από 1,71%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 44 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,57% από 1,66% έναντι-0,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,98% από 2,09% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος οι δυσοίωνες προβλέπεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη είχαν ως αποτέλεσμα να πιεστεί η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έως τα 1,0936 δολ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν υπάρχει πια "στο τραπέζι" το «ήπιο» σενάριο για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, δηλώνοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% το 2020. Το εύρος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ στην προηγούμενη πρόβλεψη της ΕΚΤ ήταν μεταξύ 5% και 12%.

Ωστόσο στη συνέχεια και μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του Υπερ-Ταμείου των 750 δισ. ευρω το ευρωπαϊκό νόμισμα ανέκαμψε πάνω από το 1,1 δολ., για να υποχωρήσει το απόγευμα στα 1,0987 δολ.. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0991 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ