Οδικός βαλκανικός τουρισμός χωρίς τουρίστες - Free Sunday
Οδικός βαλκανικός τουρισμός χωρίς τουρίστες

Οδικός βαλκανικός τουρισμός χωρίς τουρίστες

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά για τη Μακεδονία η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας μέχρι τις 15 Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την περσινή χρονιά οι τουρίστες που έφτασαν οδικώς από τις γειτονικές χώρες στη Μακεδονία υπολογίζονται σε περίπου 10 εκατομμύρια.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δέσμευση μετά τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, οι οποίοι του μετέφεραν την άποψη των τουριστικών φορέων για τη σημασία του οδικού τουρισμού. Έτσι, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής σεζόν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Η στροφή στον οδικό τουρισμό είναι για πολλούς επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας μια υπαρκτή διέξοδος, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις πτήσεις τούς είχε δημιουργήσει σοβαρή ανησυχία.

Όμως είναι προφανές ότι ο μαζικός οδικός τουρισμός έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια.

Οι πιο μακρινές προελεύσεις των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα με αυτοκίνητο δεν υπερβαίνουν γεωγραφικά το Βελιγράδι (650 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη), το Βουκουρέστι (700 χλμ.) και την Κωνσταντινούπολη (600 χλμ.), ενώ σε αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα Σκόπια (240 χλμ.) και η Σόφια (300 χλμ.).

Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η επιδημιολογική κατάσταση καθεμιάς από τις χώρες της περιοχής και οι προθέσεις τους σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων τους.

 

Τουρκία

H Τουρκία είναι παραδοσιακά μια αγορά η οποία αναζητά τις επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και τις βουτιές στη Χαλκιδική.

Όμως τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες στον Έβρο αποτέλεσαν πριν από λίγους μήνες θέατρο αντιπαράθεσης, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν προέτρεψε τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία να διεκδικήσουν το ταξίδι στη Βόρεια Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Οι συγκρούσεις του Μαρτίου οδήγησαν αμέσως σε οικονομική καταστροφή την Αδριανούπολη και αποθάρρυναν τις εκατέρωθεν μετακινήσεις πριν έρθει ο κορονοϊός και ουσιαστικά κλείσουν τα σύνορα.

Η επιδημιολογική κατάσταση της Τουρκίας δεν είναι πολύ καλή, καθώς ήδη ο αριθμός των θυμάτων από τον κορονοϊό είναι στις 4.000 και οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι στο 55, δηλαδή υπερβαίνουν κατά 20% τον παγκόσμιο μέσο όρο, που έχει ξεπεράσει το 46.

 

Βουλγαρία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μεταξύ των δύο χωρών σύνορα πιο γρήγορα και, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αυτό θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Η Βουλγαρία είχε καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και οι θάνατοι ανά εκατομμύριο βρίσκονται στο 20, δηλαδή 40% του παγκόσμιου μέσου όρου, λίγο πάνω από την Ελλάδα.

Μάλιστα, μέχρι τα μέσα Μαΐου είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα, όμως τον τελευταίο μήνα οι θάνατοι σε απόλυτους αριθμούς ήταν διπλάσιοι από της Ελλάδας (περίπου 80 έναντι 40).

 

Ρουμανία

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων με Σερβία και Ελλάδα, αλλά όχι με τη Ρουμανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας Ρουμάνος πολίτης για να έρθει στην Ελλάδα πρέπει να κάνει έναν κύκλο περίπου 1.000 χλμ., μέσω Ουγγαρίας, Σερβίας και να ξαναμπεί στη Βουλγαρία, για να περάσει στην Ελλάδα μέσω των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Η Ρουμανία δεν είχε καλή επιδημιολογική συμπεριφορά, καθώς είχε πάνω από 1.200 θανάτους και δείκτη ανά εκατομμύριο 65, αυξημένο κατά περίπου 30% σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο μέσος όρος κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι πάνω από 200, ενώ 200 άτομα νοσηλεύονται σε εντατικές.

Προς το παρόν η Ρουμανία δεν δείχνει πηγή οδικού τουρισμού.

 

Σερβία

H Σερβία επέδειξε καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, καθώς ο δείκτης των θανάτων είναι στο 28, δηλαδή περίπου στο 60% του παγκόσμιου μέσου όρου, και τον τελευταίο καιρό υπάρχει μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε εντατικές.

Όμως ένας Σέρβος πολίτης που θέλει να έρθει στην Ελλάδα πρέπει να το κάνει μέσω Βουλγαρίας, καθώς τα ελληνικά σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία παραμένουν προς το παρόν κλειστά.

 

Βόρεια Μακεδονία

Η χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό αποτελεί πλέον μέρος της κομματικής αντιπαράθεσης στη γειτονική χώρα, καθώς το κεντροδεξιό VMPO αποδίδει την κυβερνητική απόφαση στην πρόθεση των Σοσιαλδημοκρατών να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, οι οποίες ήταν να γίνουν στις 12 Απριλίου, αλλά ματαιώθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού.

Η χώρα θρηνεί πάνω από 120 νεκρούς, με μέσο όρο σχεδόν 60 ανά εκατομμύριο, δηλαδή περίπου 30% πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τα κλειστά σύνορα με την Ελλάδα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και για τους νατοϊκούς στρατιωτικούς που περνούσαν ένα μέρος των διακοπών τους στην Ελλάδα, που απέχει περίπου 300 χλμ. από την Πρίστινα.

Το Κόσοβο των περίπου 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων έχει παρόμοια με την Ελλάδα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, δηλαδή 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο.

Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη χώρα της περιοχής που έχει κηρύξει τη λήξη της πανδημίας, καθώς οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον ενεργές περιπτώσεις, αλλά η μικρή παραθαλάσσια χώρα των 600.000 κατοίκων δεν προσφέρει οδικό τουρισμό προς Ελλάδα.

 

Πτήσεις

Πέρα από τον οδικό τουρισμό, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης διατηρούν προσδοκίες και από το άνοιγμα από 15 Ιουνίου των πτήσεων με το Ισραήλ, το οποίο έχει καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, με λιγότερους από 300 θανάτους και μέσο όρο 31 ανά εκατομμύριο, ο οποίος υπολείπεται της Ελλάδας, αλλά είναι περίπου στα 2/3 του παγκόσμιου μέσου όρου.

Πτήσεις θα επαναληφθούν και με την Κύπρο, η οποία έχει ελαφρώς καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά από την Ελλάδα με 17 νεκρούς, δηλαδή 14 ανά εκατομμύριο, αλλά για τη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερο προορισμός παρά προέλευση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις πληρότητες των αεροσκαφών της Aegean, που από 15 Ιουνίου θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με προορισμούς στη Γερμανία και συγκεκριμένα προς Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη.