Εμφανής η εξυγίανση της ΔΕΗ - Free Sunday
Εμφανής η εξυγίανση της ΔΕΗ
Στο πλαίσιο της στρατηγικής περικοπής εξόδων, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά και σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Η αρχή γίνεται με πρόγραμμα για 900 εργαζομένους που αποσκοπεί στην ετήσια εξοικονόμηση μεικτού μισθολογικού κόστους 56 εκατ. ευρώ.

Εμφανής η εξυγίανση της ΔΕΗ

Έπειτα από έναν χρόνο κατά τον οποίο «πάλευε» για τη σωτηρία της, η ΔΕΗ κατάφερε να σταθεροποιήσει την πορεία προς την εξυγίανση και να επιστρέψει στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο του 2020. Κομβικό ρόλο έπαιξε ο συνδυασμός της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, που προήλθε μεταξύ άλλων και από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, και της αύξησης των εσόδων, λόγω των νέων τιμολογίων που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του 2020.

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, το α΄ τρίμηνο του 2020 η ΔΕΗ παρουσίασε αυξημένα έσοδα, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων, της τάξης των 81 εκατ. ευρώ, και μειωμένες δαπάνες, ύψους 167 εκατ. ευρώ. Το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 182 εκατ. ευρώ. Πλέον, στόχος της διοίκησης είναι να ενισχύεται η λειτουργική κερδοφορία κάθε τρίμηνο, σε συνδυασμό με την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται επιπλέον ενέργειες, όπως τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που θα μειώσουν το μισθολογικό κόστος, αλλά και η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ μέσω των τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στις εισπράξεις από την περίοδο της πανδημίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σημειώνει ότι «από τα μέσα Απριλίου και μετά παρατηρούμε σταδιακή διόρθωση στην υστέρηση η οποία σημειώθηκε τον μήνα Μάρτιο λόγω του Covid-19. Συνεχίζουμε την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας με την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου».

Μείωση επενδύσεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου της ΔΕΗ παρουσίασαν τα στοιχεία που αφορούν στις επενδύσεις. Διαμορφώθηκαν σε 78,1 εκατ. ευρώ έναντι 204,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η εμφανής μείωση, στο μεγαλύτερο μέρος της, οφείλεται στις χαμηλότερες επενδύσεις σε έργα συμβατικής παραγωγής, καθώς η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.

Χαμηλότερες ήταν και οι επενδύσεις στα ορυχεία, εξαιτίας της μείωσης των απαλλοτριώσεων.

Προγράμματα εθελουσίας εξόδου

Στο πλαίσιο της στρατηγικής περικοπής εξόδων, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά και σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Η αρχή γίνεται με πρόγραμμα για 900 εργαζομένους που αποσκοπεί στην ετήσια εξοικονόμηση μεικτού μισθολογικού κόστους 56 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά όσους απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, πλην του ΑΗΣ Μελίτης.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τρέξει και τα επόμενα χρόνια αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, επιδιώκοντας τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Τα όποια κενά, π.χ. 1.000 εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, θα καλυφθούν με προσλήψεις χαμηλότερου μισθολογικού κόστους, εκτός δηλαδή της ΣΣΕ της εταιρείας με τη ΓΕΝΟΠ.

Την εκτίμηση για αποχώρηση 5.000-5.500 υπαλλήλων της ΔΕΗ μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου έκανε ο υπουργός Ενέργειας, τονίζοντας ότι το προσωπικό της επιχείρησης θα μειωθεί από 16.000 σε περίπου 12.000 εργαζομένους, μαζί με κάποιες προσλήψεις που θα γίνουν, οι οποίες, όπως ανέφερε, δεν θα έχουν κόστος για τους καταναλωτές.

Το επόμενο στοίχημα

Επόμενο στοίχημα για τη ΔΕΗ είναι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Η αρχή αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με το λεγόμενο «μικρό» πακέτο, που θα περιλαμβάνει υπερήμερες οφειλές έως 60 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στόχος είναι η άντληση χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με την επιτυχία του εγχειρήματος και το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί, θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο το «μεγάλο» πακέτο, με υπερήμερες οφειλές 90 και πλέον ημερών.

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης

Εν τω μεταξύ, σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο, και τις εταιρείες-αναδόχους, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, που θα κλείσουν.

Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου έως το τέλος του έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή το έργο θα οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως των χρεώσεων ΥΚΩ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποσβεστεί σε περίοδο 2,5 ετών. Θα επιτρέψει, παράλληλα, την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ της Κρήτης, με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2.500 MW.