Γκάζι στην ηλεκτροκίνηση - Free Sunday
Γκάζι στην ηλεκτροκίνηση
Ιδιαίτερα ελκυστική γίνεται η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφενός λόγω του χαμηλού κόστους συντήρησής τους και αφετέρου λόγω της μειωμένης τιμής τους.

Γκάζι στην ηλεκτροκίνηση

Με κίνητρα και επιδοτήσεις ευελπιστεί η κυβέρνηση να καταστήσει τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ιδιαίτερα ελκυστική. Το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι έως και 80% χαμηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά, ενώ, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημαντικά μειώνεται και το κόστος αγοράς τους, πλησιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις το επίπεδο ενός αντίστοιχου συμβατικού.

Η δέσμη των μέτρων ενίσχυσης της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή (το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται να ψηφιστεί τον Ιούλιο) έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα επιδοτηθεί η αγορά 1.700 ΙΧ, 3.000 δικύκλων (εκ των οποίων 1.500 ποδήλατα), 1.000 ταξί, 6.000 εταιρικών οχημάτων και η εγκατάσταση 1.000 οικιακών σημείων φόρτισης.

Η μείωση της τιμής

Στα μέτρα της κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης περιλαμβάνεται, πέρα από τα ήδη ισχύοντα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας), και επιδότηση της αγοράς, που για τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά φτάνει το 15%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κοστίζει σήμερα π.χ. 30.000 ευρώ θα πωλείται ενδεικτικά με την εφαρμογή της επιδότησης προς 25.500 ευρώ, που σημαίνει πως παραμένει πιο ακριβό σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό.

Η διαφορά όμως αμβλύνεται κι άλλο εάν ληφθούν υπόψη τόσο τα πολύ μειωμένα λειτουργικά έξοδα του ηλεκτρικού όσο και οι πολύ μικρές ανάγκες συντήρησής του.

Με τις επιδοτήσεις, η τελική τιμή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου προβλέπεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 25%, ενώ πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία είναι η μείωση της τιμής για τα δίτροχα (μοτοσικλέτες, σκούτερ και ποδήλατα). Υπενθυμίζεται ότι τα κίνητρα είναι:

  • Για τα ΙΧ, έκπτωση ίση με το 15% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 5.500 ευρώ συν 500 ευρώ για όσους προχωρήσουν και στην εγκατάσταση οικιακού φορτιστή, το κόστος του οποίου κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ.
  • Για τα σκούτερ, 20% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 800 ευρώ.
  • Για τα ποδήλατα, 40% της αξίας με όριο επίσης τα 800 ευρώ.
  • Επιπλέον μπόνους απόσυρσης, ύψους 1.000 ευρώ για ΙΧ και 400 ευρώ για μοτοσικλέτες, αν ο αγοραστής του ηλεκτρικού οχήματος προχωρήσει σε απόσυρση του παλιού.
  • Αυξημένες επιδοτήσεις για επαγγελματικά οχήματα και ταξί, ειδικά κίνητρα και αποσβέσεις για εταιρικούς στόλους.

Σημαντική ωφέλεια προκύπτει από το μειωμένο κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών οχημάτων και συγκεκριμένα:

  • Το κόστος καυσίμου για συμβατικό όχημα που διανύει 10.000 χλμ. τον χρόνο είναι 1.200 ευρώ. Για ηλεκτρικό όχημα το κόστος του ρεύματος για την ίδια απόσταση είναι 420 ευρώ, ενώ με νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος πέφτει στα 220 ευρώ, δηλαδή 80% χαμηλότερα από το συμβατικό.
  • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφορούν ελεύθερα στον δακτύλιο και δεν θα χρεώνονται για τη στάθμευση για δύο χρόνια. Επίσης, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος συντήρησης (ενδεικτικά, ένα σέρβις κοστίζει 100 ευρώ έναντι 350 ευρώ κατά μέσο όρο για τα συμβατικά).

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, η διαδικασία για την εκταμίευση της επιδότησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής ανάλογης με αυτήν που ισχύει για την επιδότηση των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια («Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»).

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε δέκα βήματα που έχουν ως εξής:

  • Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
  • Επιλογή μοντέλου οχήματος από την καταχωρισμένη λίστα
  • Επιλογή αγοράς/μίσθωσης
  • Επιλογή δικύκλου ή ποδηλάτου (tick choice)
  • Επιλογή (ΝΑΙ/ΟΧΙ) επιδότησης φορτιστή
  • Επιλογή μοντέλου φορτιστή από καταχωρισμένη λίστα
  • Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
  • Υπολογισμός επιδότησης
  • Επισύναψη δικαιολογητικών
  • Υποβολή αίτησης

Στη λίστα των επιλέξιμων οχημάτων υπάρχουν αρκετές δεκάδες επιλογές για ΙΧ και επαγγελματικά οχήματα που εμπλουτίζονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία διεθνώς στρέφεται προς την ηλεκτροκίνηση.

Γκάζι πατάει και η ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ, γκάζι στην ηλεκτροκίνηση πατάει και η ΔΕΗ, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης με την ΑΒ Βασιλόπουλος, την εταιρεία ταξί BEAT και τη Fraport Greece.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ και η ΑΒ θα διερευνήσουν, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες χωροθέτησης στα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ πανελλαδικά ειδικών σημείων για στάθμευση και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Με την BEAT το σχέδιο περιλαμβάνει εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε πιάτσες ταξί, ανάπτυξη κοινών προϊόντων και υπηρεσιών φόρτισης για τους οδηγούς ηλεκτρικών ταξί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της BEAT κ.λπ.

Όσο για τη συνεργασία με τη Fraport Greece, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν τις δυνατότητες εγκατάστασης στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία σημείων φόρτισης και εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών για τους επιβάτες και τους επαγγελματίες που σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους. Συμφώνησαν, επίσης, να εξετάσουν τις δυνατότητες προώθησης υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στους χώρους των αεροδρομίων και τις πιθανότητες ενός εμπορικού μοντέλου συνεργασίας.

Η ΔΕΗ, όπως έχει πολλάκις αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, έχει εντάξει στον σχεδιασμό της την τοποθέτηση πανελλαδικά 1.000 σταθμών φόρτισης στα επόμενα δύο-τρία χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα».