Ενίσχυση των επιχειρήσεων με μικροδάνεια - Free Sunday
Ενίσχυση των επιχειρήσεων με μικροδάνεια
Το νέο «εργαλείο» παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ.

Ενίσχυση των επιχειρήσεων με μικροδάνεια

Ακόμα ένα όπλο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ρίχνει στη μάχη η κυβέρνηση. Ο λόγος για τις μικροπιστώσεις που έρχονται για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων παράλληλα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τη ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις, την έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, τον συμψηφισμό του 25% στον ΦΠΑ, τη σχεδιαζόμενη μείωση στην προκαταβολή φόρου, την επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων, το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Πιο αναλυτικά, το νέο «εργαλείο» παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ και απευθύνεται:

  • στις πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  • στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
  • στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
  • σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας,
  • σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας,
  • σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων και θεσπίζεται πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας τους από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτά τα ιδρύματα θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση για τη συμμόρφωσή τους με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Παράλληλα, ορίζεται ότι η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης μπορεί να κυμαίνεται από 12 μήνες έως 10 έτη, ενώ δεν επιτρέπεται η λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων.

Επίσης, εκτός από τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων, τα ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν στους δικαιούχους και συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές διαχείρισης, στήριξη για την επίλυση νομικών, φορολογικών και διοικητικών προβλημάτων και καθοδήγηση.

«Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ιδρύονται εταιρείες που θα δανείζουν τους υποψήφιους δανειολήπτες από το μετοχικό τους κεφάλαιο, τα χρήματα δεν είναι από καταθέσεις, αλλά από χρήματα του ιδιώτη επιχειρηματία, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχουν τραπεζικά κριτήρια, απαγορεύεται να έχουν εξασφαλίσεις, δίνονται από τον ιδιώτη σε ιδιώτη έναντι τόκου» εξήγησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο θεσμός αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο, πολύ λογικότερα επιτόκια και καθαρές συναλλαγές. Έτσι, μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Ο τόκος θα είναι σε λογικά επίπεδα και θα είναι ελεγχόμενος από το κράτος» τόνισε ο υπουργός.

Η… παγίδα

Πάντως, παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να προκύψουν τοκογλυφικά επιτόκια –καθώς η κυβέρνηση δεν έχει θεσπίσει ανώτατο όριο– και κατά συνέπεια για το ενδεχόμενο αυτό το εργαλείο να εξελιχθεί σε ακόμα μια θηλιά στον λαιμό των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον εκ των προτέρων ορισμό ανώτατου ορίου ήταν ορατός ο κίνδυνος όλες οι εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων να πηγαίνουν απευθείας σε αυτό το «ταβάνι». Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση, σταθμίζοντας αφενός τις απόψεις φορέων και αντιπολίτευσης, αφετέρου τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας, κατέληξε ότι η καλύτερη λύση είναι η δυνατότητα παρέμβασης του υπουργού Οικονομικών μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, αφού προκύψουν και τα πρώτα συμπεράσματα, για να κρίνει αν είναι αναγκαίο να υπάρξει πλαφόν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το επιτόκιο στις μικροπιστώσεις θα είναι υψηλό, καθώς δεν προβλέπονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για τις μικροπιστώσεις προβλέπει την υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, που αφορούν το επιτόκιο, το συνολικό κόστος, τον αριθμό και το ποσό των δόσεων, τη διάρκεια αποπληρωμής, το περιεχόμενο και το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, το δικαίωμα καταγγελίας, τη διαδικασία είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών και τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

Προσοχή στα επιτόκια

Με αφορμή την πρόσβαση σε μικροπιστώσεις που μπορούν πλέον να έχουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) συμβουλεύει τους δανειολήπτες να είναι πολύ προσεκτικοί όταν προσχωρούν σε οποιαδήποτε σύμβαση δανείου και συνιστά να εξετάζουν προσεκτικά τους όρους και να μετρούν τις δυνατότητες αποπληρωμής, ακόμα και ενός μικροδανείου έως 25.000 ευρώ. «Προσοχή, λοιπόν, να μην επιτραπούν τοκογλυφικά επιτόκια, που θα υπερβαίνουν αυτά των τραπεζών, ούτε τα μικροδάνεια να χρησιμοποιηθούν όπως οι πιστωτικές κάρτες στο παρελθόν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ.