Αποθαρρυντικά τα μηνύματα από τον τουρισμό - Free Sunday
Αποθαρρυντικά τα μηνύματα από τον τουρισμό
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη καθυστέρηση του ανοίγματος των ευρωπαϊκών συνόρων για τις ΗΠΑ.

Αποθαρρυντικά τα μηνύματα από τον τουρισμό

Το πρώτο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός, ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας. Η επανεκκίνησή του έχει αρχίσει… Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Επί του παρόντος οι κρατήσεις στα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Σαντορίνη, Ρόδος και Κως) είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε άλλα νησιά, όπως η Θάσος, όπου ο τουρισμός που αναμένεται θα είναι από τα Βαλκάνια και οδικώς.

Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην 1η Ιουλίου, οπότε και θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας για να υποδεχτεί τουρίστες από την Ε.Ε. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλα θα κριθούν από τις κρατήσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου και ό,τι θα δείξει η δεύτερη και η τρίτη εβδομάδα. Για παράδειγμα, για τη Σαντορίνη, που δουλεύει με τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία και έχει επίσης το χαρακτηριστικό του χαμηλού αριθμού διανυκτερεύσεων, προβλέπεται ότι φέτος θα δουλέψει με πληρότητα 20% για όλη τη σεζόν.

Μπλόκο σε ΗΠΑ

Έντονο προβληματισμό, ωστόσο, έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη καθυστέρηση του ανοίγματος των ευρωπαϊκών συνόρων για μία από τις βασικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, τις ΗΠΑ, την ώρα που ετοιμαζόταν η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την 1η Ιουλίου.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η παράταση για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων λόγω της επιδημιολογικής τους κατάστασης και του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και τη Βραζιλία, ακόμη δύο σημαντικές «πηγές» εσόδων για το τουριστικό καλάθι.

Σημειώνεται ότι το 2019 στην Ελλάδα ήρθαν 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά, με τις ΗΠΑ να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη «δεξαμενή» εσόδων.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού

Σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, αναφέρεται ότι ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα στο 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%.

Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φτάνει το 16,7% και η έμμεση το 36,7%-44,2%, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Οι ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα της ΕΥ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φτάσει τα 4,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,26 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας και τα 1,2 δισ. τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων από τον τουρισμό το 2020 θα προσεγγίσουν τα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις 8 δισ. από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019. Ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια. Από την άλλη πλευρά, οι καλές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας ενδέχεται να της επιτρέψουν να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης φετινής αγοράς.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες»

Στις επιπτώσεις του κορονοϊού στον τουρισμό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πώς και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή 910 δισ. δολάρια έως -79% ή 1,2 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα, θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τουρισμό παγκοσμίως.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Για τη φετινή τουριστική περίοδο οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι. Μετρημένοι και απολύτως ρεαλιστικοί. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους, να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους» δήλωσε ο κ. Ρέτσος.

Ο κοινωνικός τουρισμός

Εν τω μεταξύ, άρχισε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών Αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021.

Για πρώτη φορά φέτος επιδοτούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αυξάνεται η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων από πέντε σε έξι βράδια. Επίσης, μειώνεται η ιδιωτική συμμετοχή σε όλα τα ξενοδοχεία, ενώ αυξάνεται η επιδότηση του ΟΑΕΔ. Τέλος, για πρώτη φορά προστίθεται ο νομός Έβρου στο ειδικό πλαίσιο των δέκα διανυκτερεύσεων και της μηδενικής ιδιωτικής συμμετοχής.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1η Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

  • από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του νομού Έβρου ή
  • από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνονται αποκλειστικά μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ.

Η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59.