Νέα έντοκη αναστολή πληρωμών από τις συστημικές τράπεζες - Free Sunday
Νέα έντοκη αναστολή πληρωμών από τις συστημικές τράπεζες

Νέα έντοκη αναστολή πληρωμών από τις συστημικές τράπεζες

Τη δυνατότητα να μην εξοφλήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι τέλος του 2020 έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές προ πανδημίας εφόσον επιλέξουν να υπαχθούν στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων (moratoria).

Η ΕΕΤ στην ανακοίνωσή της ορίζει την 31η Δεκεμβρίου του 2019, για να προσδιορίσει ένα δάνειο «πράσινο», όμως η κάθε τράπεζα θέτει τα δικά της όριο. Η Eurobank θέτει ως προϋπόθεση να ήταν ενήμεροι ή με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 90 ημερών (τρεις μηνιαίες δόσεις) στις 31/03/2020, ενώ η Πειραιώς ορίζει ως αποδεκτή την 29η Φεβρουαρίου στην περίπτωση των δανείων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαΐου οι τράπεζες είχαν κάνει τη σχετική αίτηση (239.098 δανειολήπτες και είχε εγκριθεί το 75%, δηλαδή 179.621, το 19% όσων πληρούσαν τα κριτήρια υπαγωγής.

Το συνολικό ποσό ανήλθε σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Οι μήνες αναστολής είναι έντοκοι, γεγονός, που σημαίνει ότι οι τόκοι, που αναλογούν σε αυτούς, θα προστεθούν στο τέλος στο ανεξόφλητο κεφάλαιο της οφειλής ενώ θα υπάρξει αύξηση στο καταβλητέο ποσό για τις δόσεις που θα καταβάλλουν μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής και μέχρι την εξόφληση του δανείου.

  • Η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε την αναστολή πληρωμών σε 38.400 πελάτες της  με το συνολικό ύψος των δανείων, που «πάγωσαν», στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης ενάντια στον κορωνοϊό, να διαμορφώνεται στα τέσσερα δισ. ευρώ.
  • Η Εθνική χορήγησε αναστολή πληρωμών σε 24.000 πελάτες της από τους 60.000 που είχαν υποβάλλει αιτήσεις, προχωρώντας σε αναστολή καταβολής των δόσεων δανείων, ύψους περίπου τέσσερα δισ. ευρώ.
  • Η Alpha Bank προχώρησε σε αναστολη ύψους 3,7 δισ. ευρώ ή το 15% του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου.
  • Η Eurobank συγκέντρωσε 47.000 αιτήσεις από νοικοκυριά για αναστολή, με τις εγκρίσεις να αφορούν στο 22% του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου (2,3 δισ. ευρώ από σύνολο δανείων 10,4 δισ. ευρώ).