Σήμερα λήγει η προθεσμία για αιτήσεις για τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια - Free Sunday
Σήμερα λήγει η προθεσμία για αιτήσεις για τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια
Δεδομένης και της ευελιξίας που παρέχουν οι αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές, οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την παρούσα κρίση.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για αιτήσεις για τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια

Έως το τέλος του έτους «παγώνουν» οι τράπεζες τις δόσεις δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Πρόκειται για μια παράταση που έρχεται ως συνέχεια της τρίμηνης αναστολής στην πληρωμή των δανείων που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο και έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Δεδομένης και της ευελιξίας που παρέχουν οι αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές, οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την παρούσα κρίση και να χορηγήσουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων τους για ένα ακόμη τρίμηνο.

Η αναστολή θα παραταθεί σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ήδη ισχύουν από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι δανειολήπτες που θέλουν να κάνουν χρήση της παράτασης αναστολής θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το περαιτέρω «πάγωμα» των οφειλών κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω της γενικευμένης ύφεσης στην οικονομία και των προβλέψεων για άνοδο της ανεργίας.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στα προγράμματα αναστολής δόσεων είναι να πλήττεται αποδεδειγμένα από την οικονομική κρίση, δηλαδή να ανήκει σε κλάδο που έχει υποστεί μείωση του τζίρου του. Αντίστοιχα, τα φυσικά πρόσωπα πρέπει είτε να έχουν χάσει την εργασία τους είτε να έχει μειωθεί ο μισθός τους λόγω προβλημάτων που παρουσιάζει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

Δάνεια 18 δισ. ευρώ

Τα δάνεια που έχουν «παγώσει» ανήλθαν έως τα τέλη Μαΐου στα 18 δισ. ευρώ, ενώ μικρή αυξητική τάση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους. Εκτός από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δραματική θα είναι η μείωση για τις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις μεταποιητικές, είτε αυτές στηρίζονται στην εσωτερική ζήτηση είτε στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι τράπεζες στους θεσμούς, από το σύνολο των 18 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει», η συντριπτική πλειονότητα είναι δάνεια νοικοκυριών, καθώς και τοκοχρεολυτικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, περί τα 12-13 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ 5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των μικρομεσαίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής καταβολής κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι η αναστολή για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις καλύπτει το σύνολο της μηνιαίας δόσης, ενώ για τα νομικά πρόσωπα αφορά τα χρεολύσια, δηλαδή το κεφάλαιο.

Νέα ευκαιρία για κρατικό δάνειο

Το «πάγωμα» των δανείων έρχεται, σε συνδυασμό με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ένα από αυτά είναι και η επιστρεπτέα προκαταβολή (κρατικό δάνειο).

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία για χαμηλότοκο δάνειο, καθώς ανοίγει ξανά την πλατφόρμα χορήγησης κρατικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 20.000 επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την αίτηση για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επίσης, νέα αίτηση μπορούν να υποβάλουν περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Προθεσμία έως 15/7

Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν έως σήμερα15 Ιουλίου δικαίωμα υποβολής της τελικής (2ης κατά σειρά) αίτησης «χορήγησης».

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο κατά την 1η Ιουνίου.
  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζομένους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζομένους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζομένους.
  • 30.000 ευρώ για πάνω από 50 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Το μέγιστο ποσό μπορεί να φτάσει τα 350.000 έως 500.000 ευρώ.

Ωστόσο, σε όσους μετείχαν και στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αφαιρείται το ποσό που ήδη έλαβαν στον πρώτο κύκλο, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κάτω από 2.000 ευρώ.

Οι όροι

Οι εταιρείες οφείλουν να διατηρήσουν το προσωπικό που είχαν την 1η Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο του 2020, αλλιώς θα επιστρέψουν το ποσό. Διαφορετικά, υπάρχει περίοδος χάριτος έως και το τέλος του 2021 και μετά καταβολή του ποσού σε 40 μηνιαίες δόσεις. Ένα ποσοστό 30% με 40% από το δάνειο που θα λάβουν οι επιχειρηματίες είναι μη επιστρεπτέο υπό όρους: είτε να έχουν μεγάλη πτώση τζίρου και το 2021 είτε να διατηρήσουν το προσωπικό τους για έναν χρόνο (αφορά εταιρείες με προσωπικό άνω των 20 ατόμων).

Παρέχεται δυνατότητα:

  • α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,
  • β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζομένους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, έως και την 1η Ιουνίου 2021.
  • Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής Νο3, ύψους 1 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο (θα συνυπολογίζει την πτώση τζίρου το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου).