Η ΔΕΘ φέρνει ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Γερμανία - Free Sunday
Η ΔΕΘ φέρνει ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Γερμανία
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις B2B συναντήσεις ανάμεσα σε γερμανικές και ελληνικές επιχειρήσεις.

Η ΔΕΘ φέρνει ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Γερμανία

Με την πλήρη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό θα συνδεθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Οι ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας τη Διεθνή Έκθεση σε κόμβο μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών.

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Γερμανία, ενώ έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις για την τεχνολογία, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, τη διατροφή-γαστρονομία, αλλά και συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και δράσεις πολιτισμού. Το Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο με 63 επιχειρήσεις και φορείς έχει ήδη καλυφθεί πλήρως και συγκεντρώνει συμμετοχές από τους μεγαλύτερους κλάδους της γερμανικής οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι ταχυμεταφορές και τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροδιατροφή, η πληροφορική-λογισμικό, οι αεροπορικές μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις επιχειρήσεις και βιομηχανίες που θα συμμετάσχουν στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο είναι οι BASF, Bayer, Boehringer Ingelheim, DHL Express, Fraport Regional Airports of Greece Management Company S.A., Kosmocar SA, Mercedes-Benz Hellas, Siemens Electrotechnical Projects and Products Societe Anonyme κ.ά.

Επιπλέον, εκθέτες θα είναι σημαντικοί γερμανικοί φορείς της οικονομίας, του επιχειρείν, της παιδείας και του πολιτισμού. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, που πλαισιώνει τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας, έχουν οι B2B συναντήσεις ανάμεσα σε γερμανικές και ελληνικές επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ, λόγω της αυξητικής πορείας της επισκεψιμότητας της ΔΕΘ (τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν μεταξύ 250.000 και 280.000 επισκεπτών), οι επικεφαλής του φορέα ανέμεναν φέτος περί τους 300.000 επισκέπτες, οι εκτιμήσεις αναπροσαρμόζονται στις περίπου 100.000 επισκέψεις, καθώς κύριος στόχος είναι η περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.

Το επιχειρηματικό σκέλος της γερμανικής συμμετοχής ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που οργανώνει το δικό του Ομαδικό Περίπτερο με τίτλο «Greece meets Germany», στο οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε εταιρείες με εξαγωγική δράση προς τη γερμανική αγορά να προβάλουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στους επισκέπτες της ΔΕΘ.

Σύσφιξη σχέσεων

Η φετινή ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία ώστε Ελλάδα και Γερμανία να επιβεβαιώσουν εμπράκτως το θετικό κλίμα που χαρακτηρίζει τις μεταξύ τους οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις. Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης, επισημαίνει ότι, πολύ πριν ξεσπάσει η πολυετής ελληνική κρίση χρέους, ισχυροί Γερμανοί επενδυτές τοποθετήθηκαν με κεφάλαια υψηλής αξίας σε βασικούς τομείς της εγχώριας αγοράς. «Κινούμενοι μεθοδικά και σε αυστηρό πλαίσιο οργάνωσης και εποπτείας, δημιούργησαν υποδομές σημαντικής υπεραξίας, τις οποίες υποστήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής περιπέτειας την οποία βίωσε η Ελλάδα κατά την περίοδο 2009-2018, και πλέον είναι έτοιμοι να διευρύνουν περαιτέρω τα επενδυτικά τους σχέδια, εστιάζοντας περισσότερο στην πράσινη οικονομία, με επίκεντρο τις ΑΠΕ και την ανακύκλωση των απορριμμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνέπεια, η 85η ΔΕΘ αποτελεί ένα ισχυρό, θεσμικό «βήμα», που θα δώσει τη δυνατότητα ώστε η διακρατική αυτή συνεργασία να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και να τύχει ισχυρότερης ώθησης. Ιδιαίτερα σήμερα, που η πανδημική κρίση, ανατρέποντας τα μακροοικονομικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και επιβάλλοντας ακραίες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, καθιστά επιβεβλημένη τη δημιουργία μεγαλόπνοων συμπράξεων, ικανών να προκαλέσουν, άμεσα, την επόμενη ανατροπή, αυτή τη φορά με θετικό προσανατολισμό.

Στην πρωτοβουλία αυτή αρωγός θα παραμείνει με όλες του τις δυνάμεις το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θεωρώντας ότι οι υγιείς εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις αποτελούν στοιχείο πολιτισμού για κάθε σύγχρονη οικονομία και κοινωνία, επισημαίνει ο κ. Κελέμης.

Αυστηρό πρωτόκολλο

Όπως πρόσφατα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo A.E., Τάσος Τζήκας, η φετινή διοργάνωση θα είναι μια διαφορετική ΔΕΘ, ένα οικονομικο-πολιτικό γεγονός, με έμφαση στις B2B συναντήσεις, στο οποίο «είναι καθ’ όλα εφικτό να εφαρμόσουμε ένα απόλυτο υγειονομικό πρωτόκολλο, σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων (UFI)».

Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία, όπου οι εκθέσεις είχαν αναβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, τα εκθεσιακά γεγονότα βγήκαν από την κατηγορία των διοργανώσεων υψηλού κινδύνου και εντάχθηκαν σε εκείνη των εμπορικών κέντρων, όπου τις άδειες λειτουργίας δίνουν οι αρχές των κρατιδίων. Γι’ αυτό άλλωστε πληθαίνουν οι ανακοινώσεις για εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία το φθινόπωρο.

Η πανδημία αποτέλεσε πλήγμα για την εκθεσιακή βιομηχανία σε όλο τον πλανήτη. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UFI, για το διάστημα έως τις 9 Μαρτίου, στην Ευρώπη είχαν ακυρωθεί ή αναβληθεί πάνω από 220 εκθέσεις, ενώ παγκοσμίως ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τις 500 (προφανώς οι αριθμοί αυτοί έχουν αυξηθεί σημαντικά έκτοτε). Η δευτερογενής οικονομική ζημία στην Ευρώπη, που προκλήθηκε κατά το ίδιο διάστημα από τη μη πραγματοποίηση προγραμματισμένων εκθεσιακών γεγονότων λόγω της επιδημίας, ανήλθε (μέχρι τα μέσα Μαρτίου) σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ τίθενται σε κίνδυνο 51.400 θέσεις εργασίας. Παγκοσμίως, οι αντίστοιχες απώλειες, που περιλαμβάνουν και τη ζημία σε μεταφορές, εστίαση και φιλοξενία, κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων κ.λπ., υπολογίστηκαν σε 14,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,4 δισ. αφορούσαν την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Στην Ευρώπη η εκθεσιακή βιομηχανία καθαυτήν αποδίδει έσοδα 23,1 δισ. ευρώ και πάνω από 206.000 θέσεις εργασίας κάθε τρίμηνο του οικονομικού έτους, ενώ παγκοσμίως οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 68,8 δισ. ευρώ και 810.500 θέσεις εργασίας, σύμφωνα πάντα με τη UFI. «Σχετικά με την εκθεσιακή βιομηχανία, έσοδα ύψους 81,6 δισ. ευρώ δεν θα παραχθούν παγκοσμίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020» υπογραμμιζόταν σε άλλη ανακοίνωση της UFI.