Αναδρομικά μόνο για… κύριες συντάξεις - Free Sunday
Αναδρομικά μόνο για… κύριες συντάξεις
Η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει «εφάπαξ» μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Αναδρομικά μόνο για… κύριες συντάξεις

Το κεφάλαιο «αναδρομικά» επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση, που στην προσπάθειά της να αποφύγει τα χειρότερα –και συγκεκριμένα νέες προσφυγές συνταξιούχων– καλύπτει άπαντες. Η ρύθμιση είναι οριζόντια και περιλαμβάνει όχι μόνο όσους προσέφυγαν δικαστικά αλλά και όσους δεν ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο. Μάλιστα, τις ανακοινώσεις έκανε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βέβαια απέκλεισε το ενδεχόμενο για περισσότερα «βοηθήματα» εντός του 2020, καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι τα αναδρομικά θα αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές και τα «δώρα». Είναι αυτονόητο ότι το τελικό ποσό που θα λάβουν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι θα είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι υπολόγιζαν αρχικά, γεγονός που αποτέλεσε και σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας εξηγούσαν ότι η απόφαση ελήφθη καθώς οι νομικοί, ερμηνεύοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, έκριναν ότι αφορούν μόνο τις επιστροφές αναδρομικών ποσών σε κύριες συντάξεις όσων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, έλεγαν, επέλεξε την επιστροφή των ποσών και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αλλά και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, για τους οποίους άλλωστε εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στην προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν την απόφαση της κυβέρνησης. «Και ειδικά σε μια περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας» πρόσθεσαν, μεταξύ άλλων.

Επίσης, αίσθηση προκαλεί και η νομοθετική πρόβλεψη ότι με την καταβολή των αναδρομικών αποσβένονται και οποιαδήποτε άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων, κάτι που παραπέμπει σε μελλοντικές προσφυγές των απόμαχων της εργασίας.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι η κυβερνητική τροπολογία αφήνει εκτός σχεδόν το 60% των συνταξιούχων, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, και συγκεκριμένα τους αγρότες και όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω από 1.000 ευρώ. Βάσει των εκτιμήσεων, τα ποσά θα κυμαίνονται από 550 έως 7.000 ευρώ μεικτά, με μεσοσταθμικό ποσό που θα λάβουν περίπου 850.000 με 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι κοντά στα 900 με 1.000 ευρώ.

Εφάπαξ καταβολή εντός του 2020

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει «εφάπαξ» μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ και αναλύεται ως εξής: 900 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα προβλεφθούν νομοθετικά μόλις εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνεται στην τροπολογία για τα αναδρομικά που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ξεκαθαρίζεται, η τροπολογία αφορά δαπάνη 900 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στον χρόνο καταβολής των αναδρομικών, ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, υποστήριξε: «Φέτος, το συντομότερο δυνατόν, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δώσουμε τα ποσά. Θα επιδιώξουμε να μην είναι στο τέλος του χρόνου, αλλά νωρίτερα. Η κρίση είναι σε εξέλιξη και πρέπει να έχουμε στα χέρια μας ταμειακά διαθέσιμα, τα εφόδια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης».

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, επισήμανε: «Υλοποιούμε τις δικαστικές αποφάσεις, και όχι έναντι όσων έχουν προσφύγει, αλλά για περίπου 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, που θα μοιραστούν περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Υλοποιούμε τη δικαστική απόφαση στο ακέραιο».

Πάντως, νομικοί κύκλοι θεωρούν σίγουρο ότι οι συνταξιούχοι δεν θα παραδώσουν τα όπλα και ότι θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν τα κομμένα «δώρα» και τις επικουρικές, ενώ έως το τέλος του έτους εκτιμούν ότι θα ανοίξει νέος κύκλος μαζικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος διαχειρίστηκε την αγωγή που δικάστηκε στο ΣτΕ πιλοτικά, για «προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων» και «νομικό πραξικόπημα». Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, όποια κι αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή, αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Στον αντίποδα, στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι η απόφαση ήταν η μόνη δυνατή στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στενότητας, αλλά ακόμη κι αυτό το κονδύλι των 1,4 δισ., που θα εκταμιευθεί μάλλον τα Χριστούγεννα, θα οδηγήσει σε ελλείμματα τα ταμεία.