Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των δανείων - Free Sunday
Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των δανείων
Επιδοτούνται για εννέα μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των δανείων

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα όπου οι δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού θα έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται κρατικής επιδότησης για τις δόσεις των δανείων τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Τaxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα για το εισόδημα και την περιουσία τους, ώστε να προκύπτει αν είναι δικαιούχοι ή μη. Αμέσως μετά θα πραγματοποιείται διασταύρωση των στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα-γέφυρα.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, επιδοτούνται για εννέα μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία. «Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι διευρυμένοι σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής και επισήμανε ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται:

 • Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
 • Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους.
 • Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους.
 • Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
 • Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
 • Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

«Για όλες αυτές τις κατηγορίες πληγέντων παρέχουμε επιδότηση τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης επιδοτούσε μόνο τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του 2018» είπε ο υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά ότι επιδοτείται η μηνιαία δόση των εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, 80% το 2ο τρίμηνο και 70% το 3ο τρίμηνο.

Τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι διευρυμένα έναντι του προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης:

 • Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ (όπως ήταν και στο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης).
 • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ (έναντι 130.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης).
 • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 45.000 ευρώ (έναντι 36.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης).
 • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ (έναντι 15.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης).
 • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τα 500.000 ευρώ (έναντι 280.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης).

Νέο πλαίσιο για ρύθμιση οφειλών

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών, που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. «Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα» υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και πτώχευσης φυσικών προσώπων θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα απαλλαγής απ’ όλες τις οφειλές, την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει πρόνοια αφενός για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Διατηρείται το 30% για τις αποδείξεις

Παρά την κρίση του κορονοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παραμένει το ποσοστό του 30% του εισοδήματος και έως 20.000 ευρώ δαπανών που πρέπει να πραγματοποιηθούν με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου ο φορολογούμενος να αποφύγει το «πέναλτι» κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Αυτό αναφέρει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, διαπιστώθηκε, ειδικά στην καραντίνα, αύξηση της κατανάλωσης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οπότε καλύπτεται το συγκεκριμένο ποσοστό. Παράλληλα, ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων η απαλλαγή από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η απαίτηση προσκόμισης των αποδείξεων.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί –πλην του ακατάσχετου λογαριασμού–, οποτεδήποτε έως την 31η Δεκεμβρίου του οικείου φορολογικού έτους, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Επίσης, στην περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του εκάστοτε φορολογικού έτους και αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στα ενοίκια περιλαμβάνεται το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου, επαγγελματικής στέγης, καθώς και το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη.