Ευρωπαϊκή υπόθεση ο έλεγχος αξιοπιστίας και εκπομπών ρύπων των οχημάτων από σήμερα - Free Sunday
Ευρωπαϊκή υπόθεση ο έλεγχος αξιοπιστίας και εκπομπών ρύπων των οχημάτων από σήμερα

Ευρωπαϊκή υπόθεση ο έλεγχος αξιοπιστίας και εκπομπών ρύπων των οχημάτων από σήμερα

Τη δυνατότητα να επιβάλλει στους κατασκευαστές οχημάτων πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο αν αποδειχθεί ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για τις εκπομπές ή την ασφάλεια, έχει απο σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τους νέους κανονισμούς που ισχύουν από σήμερα, η Επιτροπή, αποκτά την δυνατότητα να ανακαλέσει οχήματα και τις πιστοποιήσεις τεχνικής αξιοπιστίας τους, εάν παραβιάζουν τα όρια εκπομπών της ΕΕ ενώ μέχρι τη σχετική αρμοδιότητα είχαν οι εθνικές αρχές που ενέκριναν το όχημα, αλλά σύμφωνα με την Επιτροπή το σύστημα δεν επέτρεψε τον γρήγορο έλεγχο και την προσαρμογή των ελαττωματικών αυτοκινήτων σε αρκετά μεγάλη κλίμακα.

Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στην Επιτροπή να ανακαλέσει τις πιστοποιήσεις τεχνικού ελέγχου, ενδεχομένως να πιέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε αξιώσεις αποζημίωσης από Ευρωπαίους πελάτες, εάν αγοράσουν μοντέλα τα οποία αργότερα αφαιρούνται από την κυκλοφορία, λόγω των παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα αρχίσει επίσης να διενεργεί ελέγχους οχημάτων και είπε ότι έχει επενδύσει 7 εκατομμύρια ευρώ σε δύο εργαστήρια δοκιμών.

Η ΕΕ είχε αρχίσει να αναθεωρεί τους κανόνες το 2013, αλλά ενίσχυσε τα σχέδιά της το 2015 μετά το σκάνδαλο «dieselgate», όταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen να παραδεχτεί το 2015 ότι εξαπάτησε τις δοκιμές εκπομπών ρύπων των ΗΠΑ, πυροδοτώντας δικαστικές υποθέσεις σε όλο τον κόσμο που έχουν κοστίσει στην εταιρεία περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το Reuters.