Ακατάσχετο και στις πληρωμές δόσεων με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα - Free Sunday
Ακατάσχετο και στις πληρωμές δόσεων με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Ακατάσχετο και στις πληρωμές δόσεων με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Τις αλλαγές που θα επιφέρει σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, σήμερα για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης –εξπρες και την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρω προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα κατατίθενται στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:

  1. Ρητά θα καθορίζεται ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης δεν θα πληρώνει τίποτα, αν τα ποσά που του αναλογούν να πληρώσει είναι μικρότερα κάτω του ακατάσχετου 1.250 ευρώ. Δηλαδή το ακατάσχετο όριο θα καλύπτει και τις πληρωμές δόσεων υπό τις νέες διατάξεις.
  2. Δεν θα πληρώνει φόρο όταν  ο οφειλέτης που δεν απώλεσε περιουσία.
  3. Ο πτωχευμένος οφειλέτης που δεν απώλεσε περιουσία, θα πληρώνει δόσεις με βάση το «καθαρό» εισόδημα μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών.
  4. Στη ρύθμιση εντάσσεται ακόμα και ο οφειλέτης, παρά τα τυχόν χρέη του προς το δημόσιο, ακόμα  και αν έχει καταδικαστεί για αυτά, εκτός αν κριθεί ότι ενήργησε δολίως, με πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή τριγωνικές συνταγές.
  5. Τη ρύθμιση εντάσσονται και επιτηδευματίες με επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα. Όλα τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται όλες τις πρόνοιες πτώχευσης , δηλαδή είναι ανοικτή και σε εμπόρους
  6. Στους φορείς Έγκαιρης προειδοποίησης, θα συμπεριλαμβάνονται και Ινστιτούτα Κοινωνικών φορέων
  7. Ως λογιστές θα ορίζονται φυσικά πρόσωπα, ενεργά μέλη ΟΕΕ με συναφή προϋπηρεσία 5 ετών τουλάχιστον ως λογιστές φοροτεχνικοί, με άδεια α΄ τάξης ή συναφή νομικά πρόσωπα (εταιρίες).
  8. Για τα Μέλη ΔΣ αυξάνεται από 3 σε 5 έτη, πριν την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο, η δυνατότητα ελέγχου από τον δικαστή.

 

Ταυτόχρονα κατατίθεται και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και ρυθμίζονται οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις να ξαναπιάσουν το νήμα της κανονικότητας και να επανενταχθούν σε αυτές.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται και η Εισφορά Αλληλεγγύης το 2021.