TO ΘΕΜΑ ΤΗΣ FREE SUNDAY: Ανακαινίσεις κτιρίων: Φτάνουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ»; - Free Sunday
TO ΘΕΜΑ ΤΗΣ FREE SUNDAY: Ανακαινίσεις κτιρίων: Φτάνουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ»;

TO ΘΕΜΑ ΤΗΣ FREE SUNDAY: Ανακαινίσεις κτιρίων: Φτάνουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ»;

Τη σημασία που θα έχει για το σύνολο των κτιρίων σε όλη την Ε.Ε. το «Κύμα Ανακαινίσεων» που θα αποτελέσει πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Ταμείου Ανάκαμψης αναδεικνύουν με τα άρθρα τους στη «Free Sunday» οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Ο κ. Στασινός θεωρεί ότι πρόκειται για μία ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς, όπως τονίζει, οι εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των κτιρίων είναι βασικό όπλο στο να γίνουν οι πόλεις μας ανθεκτικές και βιώσιμες, ενώ ο κ. Παραδιάς σημειώνει ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το πώς θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις αυτές, ιδιαίτερα στα «παλαιά» κτίρια, που ανήκουν στους «παλαιούς» ανθρώπους, δηλαδή σε ιδιοκτήτες με ηλικία τέτοια που δεν τους επιτρέπει να σχεδιάσουν και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις μακρότερες του υπολοίπου του βίου τους.

Στη συνέντευξη του θέματος , ο καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, ο οποίος ασχολείται ερευνητικά με τα θέματα της εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης ενέργειας στα κτίρια, τονίζει την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας «ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο και οικονομικά σκόπιμο ενεργειακό σύστημα».