Συνελήφθη για χρέη ο Μπάμπης Βωβός - Free Sunday
Συνελήφθη για χρέη ο Μπάμπης Βωβός

Συνελήφθη για χρέη ο Μπάμπης Βωβός

Στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών οδηγείται σήμερα το πρωίο κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός, ο οποίος συνελήφθη στις 22 Νοεμβρίου στην Κηφισιά και έκτοτε κρατείται τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της.

Ο 87χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη την Κυριακή στην περιοχή της Κηφισιάς από το Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής μετά από εισαγγελική παραγγελία επειδή σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή και χρέη, γεγονός που προαναγγέλλει ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή, κατά πάσα πιθανότητα, στις φυλακές Ναυπλίου.

Οκ,Βωβός είχε συλληφθεί και στο παρελθόν- πρώτη φορά το 2012- για οφειλές στο δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές μετά την κατάρρευση του ομίλου του, η διοίκηση του οποίου είχε περάσει τα τελευταία χρόνια στο γιό του Αρη Βωβό.

Ο κ.Βωβός ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στον τομέα των ακινήτων το 1974, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κυρίως στα μεγάλα επαγγελματικά κτίρια.

Η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», έχει αναπτύξει κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας πάνω από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα, ειδικά στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας.

Η αρχή της κατάρρευσης ηταν η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της κατασκευής του μεγάλου εμπορικού κέντρου στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης το Βοτανικού, κατόπιν των προσφυγών φορέων και κατοίκων της περιοχής, με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα για το συγκεκριμένο έργο (πάνω από 120 εκατ. ευρώ φθάνοντας τελικά σε ένα δανεισμό με το ιλιγγιώδες ποσό των 900 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό και με την σταδιακή πτώση της αγοράς λόγω και της οικονομικής κρίσης οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση του ομίλου, την οποία δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει ούτε η αναμφισβήτητα μεγάλη αξία του χαρτοφυλακίου του.

Το 2012 η οικογένεια ζήτησε την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία εξυγίανσης, το πολυσυζητημένο, ημιτελές mall του Βοτανικού, όπως και πολλά άλλα ακίνητα του ομίλου πέρασαν στις τράπεζες.Το 2014, ο όμιλος προσέφυγε κατά του Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση για απώλειες και διαφυγόντα κέρδη ύψους 475 εκατ. ευρώ για το mall του Βοτανικού, υποστηρίζοντας ότι η επένδυση είχε στηριχθεί σε νόμο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, αλλά δεν κατάφερε να δικαιωθεί.

Πρόσφατα υπογράφηκε το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού -Αλεξάνδρας εκεί όπου βρίσκεται το ημιτελές εμπορικό κέντρο.