Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις - Free Sunday
Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 30 Νοεμβρίου, αν και εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης.

Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις

Δεύτερη ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τους φορολογούμενους οι οποίοι θα επανενταχθούν στη ρύθμιση να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 30 Νοεμβρίου, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής της δόσης του Νοεμβρίου για τους πληττόμενους λόγω του δεύτερου γενικού lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα από τις 7 Νοεμβρίου.

Η απόφαση Πιτσιλή

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός ρύθμισης, μπορούν τώρα να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των ρυθμίσεών τους από τον Νοέμβριο και μετά.

Για παράδειγμα, οφειλέτης ο οποίος είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά δεν κατάφερε να πληρώσει τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ρύθμιση, τώρα έχει την ευκαιρία να επανενταχθεί σε αυτήν καταβάλλοντας τη δόση του Νοεμβρίου.

Οι δόσεις των μηνών που δεν αποπληρώθηκαν προστίθενται στο τέλος της ρύθμισης, δηλαδή μετά την καταβολή της τελευταίας δόσης. Έτσι, εκτείνεται ο χρόνος αποπληρωμής κατά τους μήνες που έμειναν απλήρωτοι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για οφειλέτη που δεν πλήρωσε πέντε δόσεις και είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι δόσεις αποπληρωμής αυξάνονται σε 125. Αν οι δόσεις ήταν 90, αυξάνονται σε 95 κ.ο.κ.

Παράθυρο για νέα ρύθμιση

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100-120 δόσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

«Σκέψεις υπάρχουν πολλές, αλλά το πώς αυτές θα ξετυλιχθούν, ξέρετε, πρέπει να έχουν μια αλληλουχία αλλά και μια σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά, το σημαντικότερο, με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα συζητάμε με τους εταίρους και τους θεσμούς» απάντησε ερωτηθείς για την πιθανότητα επαναφοράς των 120 δόσεων. Ωστόσο, οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών δεν αναμένονται πριν από το τέλος του α΄ τριμήνου του 2021, όταν και εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Πάγια ρύθμιση

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων για να υποδεχτεί τους φορολογούμενους οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά και στους οποίους σήμερα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει πληγεί από την πανδημία, είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές που έγιναν, θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Δεν θα μπορεί όμως να ενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων, για παράδειγμα, παρά μόνο εάν ανήκει στην ομάδα των πληττομένων από την πανδημία και η απώλεια της ρύθμισης έγινε το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι σε έως 24 δόσεις ρυθμίζονται τακτικές οφειλές, όπως φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ενώ σε έως 48 δόσεις εξοφλούνται οι έκτακτες οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο, καθώς και μη φορολογικές οφειλές. Για την ένταξη των φορολογουμένων στις 48 δόσεις εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια.

Οι οφειλές στην εφορία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία διαμορφώνεται στο ποσό των 106,197 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2020).

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, αν αφαιρεθούν τα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 83,553 δισ. ευρώ έναντι 82,994 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που δημιουργήθηκε κατά το εννεάμηνο του 2020, έφτασε τα 3,898 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,270 δισ. ευρώ (μείωση κατά 26%). Για τον Σεπτέμβριο, το «νέο ληξιπρόθεσμο» έφτασε τα 695 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 588 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 18%).

Παράταση για τον πτωχευτικό κώδικα

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατες δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στην έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, καθώς δήλωσε πως «ο νόμος θα υλοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμες όλες οι υπουργικές αποφάσεις και θα συνεκτιμήσουμε την κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο», προσθέτοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι ενεργούμε έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού απαιτείται η έκδοση περίπου 50 εξειδικευμένων υπουργικών αποφάσεων, που θα πρέπει να τεθούν και υπόψη των θεσμών.