Έρχεται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 - Free Sunday
Έρχεται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5
Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Έρχεται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η συμμετοχή των επιχειρήσεων στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς συμμετείχαν περισσότεροι από 448.200 ενδιαφερόμενοι.

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή οι οποίοι πλήττονται από την κρίση της πανδημίας και για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έλαβαν ή θα λάβουν τις επόμενες μέρες ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 1.000 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή, ανεξάρτητα από το αν είχαν μείωση τζίρου το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό των 2.000 ευρώ. Με τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής οι περισσότεροι κλείνουν «τρύπες» στην εφορία και στον ΕΦΚΑ, αφού δεν έχει ανασταλεί η πληρωμή οφειλών όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό ποσό που θα διοχετευτεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Έρχεται 5ος κύκλος

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι κάνουν αίτηση στην επόμενη φάση δεν θα εισπράττουν το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα αλλά το ποσό που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση της ενίσχυσης που ήδη έχει καταβληθεί στο πλαίσιο της 4ης φάσης.

Όσον αφορά τα κριτήρια, θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος των επιχειρήσεων των τελευταίων τεσσάρων μηνών του έτους. Δηλαδή ο νέος κύκλος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020, ώστε να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με την καταγραφή της πτώσης του τζίρου για όλη την περίοδο του lockdown. Το 50% του δανείου προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης των επιχειρήσεων και της στήριξης των εργαζομένων.

Τα χρήματα δεν επαρκούν

Πάντως, πολλοί επαγγελματίες επισημαίνουν ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς ένα μέρος έχει ήδη «πάει» στον ΕΝΦΙΑ και στους υπόλοιπους φόρους που «τρέχουν». Μάλιστα, εάν ληφθεί υπόψη ότι στις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και το δώρο Χριστουγέννων, το ποσό που θα μείνει στο ταμείο είναι ακόμα μικρότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπορικοί σύλλογοι ζητούν ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην εστίαση, όπου οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι, αν και η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν μια ανάσα, δεν ήταν αρκετή.

Η… αρχή

Η 1η Επιστρεπτέα Προκαταβολή εφαρμόστηκε τον Ιούλιο του 2020, περίπου τρεις μήνες μετά την επιβολή του πρώτου lockdown. Ωστόσο, η παράταση της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε σε ακόμα τρεις κύκλους, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για ακόμα έναν κύκλο.

Αν και πρόκειται για μέτρα που σαφώς δίνουν μια ανάσα στην αγορά και στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ωστόσο δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς στην ουσία πρόκειται για κρατικό δάνειο που κάποια στιγμή θα πρέπει να αποπληρωθεί. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα, από τη στιγμή που δεν αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας πριν από το 2022.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,1%, για να αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2021 και κατά 6,6% το 2022. Για το 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 16,9% από 17,3% πέρυσι, για να αυξηθεί στο 17,8% το 2021 και να υποχωρήσει στο 17,2% το 2022.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πολύ αδύναμη τουριστική δραστηριότητα και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο του κορονοϊού εξασθενίζουν την ανάκαμψη. Η πτώση 50% του τζίρου των τουριστικών καταλυμάτων και της εστίασης στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν συνέβαλε στη σημαντική μείωση των πωλήσεων της βιομηχανίας, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου. Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εξασθενίσουν την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το α΄ τρίμηνο του 2021, με την ανάκαμψη στη συνέχεια το 2021 «να προβλέπεται σταδιακή, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση υγείας επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και εντείνει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στις μεγάλες εξαγωγικές αγορές της».