Κλειστά μέχρι 7/1 σχολεία κι εστίαση -Με τα καταστήματα εποχικών ειδών ξανάνοιξε η αγορά - Free Sunday
Κλειστά μέχρι 7/1 σχολεία κι εστίαση -Με τα καταστήματα εποχικών ειδών ξανάνοιξε η αγορά

Κλειστά μέχρι 7/1 σχολεία κι εστίαση -Με τα καταστήματα εποχικών ειδών ξανάνοιξε η αγορά

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα μείνουν σχολεία, εστίαση, διασκέδαση, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και ζιονοδρομικά κέντρα,όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πετσας.

Μεσα στην εβδομάδα θα γίνει γνωστό αν προστεθουν  νέες δραστηριότητες στη λίστα επαναφοράς στην κανονικότητα ανά τρεις ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Δεκεμβρίου, ενδέχεται να ανοίξουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και μικρά και μεγάλα καταστήματα πώλησης παιχνιδιών. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls) ενδέχεται να ανοίξουν, παραμονές των γιορτών αλλά το θέμα είναι ακόμη προς συζήτηση.

Η αγορά άνοιξε σήμερα από τα 110 καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά εποχικά Χριστουγεννιάτικα είδη. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λειτουργούν κατ’ εξαίρεση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, με συγκεκριμένο ωράριο, από τις 7:00 έως τις 20:30, καθημερινά, και αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

«Όταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε. Τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς» είπε στο ΟΡΕΝ ο υπουργός Ανάπτυξης. «Όλες οι ημερομηνίες που διακινούνται, δεν διακινούνται από εμάς, για κανέναν κλάδο, για καμία δραστηριότητα» δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις  Γεωργιάδης ο οποίος χαρακτήρισε "μικρό ρίσκο" το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού.

«Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε.

Παράλληλα, από σήμερα χριστουγεννιάτικα είδη για το διάστημα των γιορτών θα μπορούν να πωλούν τα σούπερ μάρκετ, όχι όμως τα καταστήματα που διαθέτουν προς πώληση τα συγκεκριμένα προϊόντα, ως δευτερεύουσες κατηγορίες στις επιχειρήσεις τους.

Για προμηθεια των συγκεκριμένων αγαθών, το SMS στο 13033, θα είναι στο 2.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ορίζονται από τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/ επισκέπτες/ καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/ 47.65.67.07

Μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων δεν επιτρέπεται.

.Όπως τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για ημερομηνίες ανοίγματος άλλων κλάδων, ωστόσο, αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, είχε πει πως εν όψει των γιορτών, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία, αποτελούν «την δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα, το οποίο θα γίνεται ανά 3-4 ημέρες εν όψει των γιορτών, σε καταστήματα που περιμένουν αυτές τις ημέρες των γιορτών για να ανασάνουν. Σε κάθε περίπτωση, είχε,διευρκινίσει, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν τελευταία.

Χθες παρατάθηκε η αεροπορική οδηγία για τις πτήσεις εσωτερικού έως τις 14 Δεκεμβρίου και εξακολουθούν να επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel), οι οποίες περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/ επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.