Νέο πακέτο για επιχειρήσεις και εργαζομένους - Free Sunday
Νέο πακέτο για επιχειρήσεις και εργαζομένους
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια, αλλά και την επιδότηση εισφορών εργαζομένων ειδικά στην εστίαση.

Νέο πακέτο για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Έτοιμη να ρίξει στην οικονομία ακόμη ένα πακέτο μέτρων στήριξης επικεντρωμένο στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί περισσότερο από το lockdown εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Κι αυτό ήταν εμφανές στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε την επέκταση της κάλυψης του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% για ακόμη έναν μήνα, τον Φεβρουάριο, αλλά και την επέκταση για ακόμα δύο μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια, αλλά και την επιδότηση εισφορών εργαζομένων ειδικά στην εστίαση, που φαίνεται να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Ειδικά για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προαναγγείλει ότι θα διατεθεί τον Μάρτιο με βάση τα στοιχεία για τους τζίρους και τα εισοδήματα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ρεκόρ συμμετοχής

Ρεκόρ συμμετοχών, με περισσότερες από 670.000 αιτήσεις, σημειώθηκε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που έληξε την Τετάρτη. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σίγουρο αν ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι ο ίδιος, καθώς, όπως έχει δείξει και η εμπειρία από τους προηγούμενους κύκλους, κάποιες αιτήσεις θα απορριφθούν, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν καλύπτονταν από τη μείωση του τζίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, από τις 550.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, περίπου 100.000 απορρίφθηκαν.

Πλέον έχει αρχίσει ο αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και για την έκδοση υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται ο αλγόριθμος που θα ορίζει και το τελικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας.

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο που θα οριστεί, απ’ όσους τελικά δικαιούνται να λάβουν ενίσχυση, θα αφαιρεθεί το ποσό που έλαβαν από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το ελάχιστο ποσό που θα τους καταβληθεί να μην είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Όπως τόνισε και ο κ. Σταϊκούρας, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ το ποσό που θα μοιραστεί ανέρχεται συνολικά στα 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί, ενώ το υπόλοιπο 50% θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται τον Ιανουάριο του 2022 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου 2021. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι κανείς δεν θα λάβει λιγότερα από 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, το αίτημα της αγοράς να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα η Επιστρεπτέα Προκαταβολή «χτυπάει» δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό του 2022 και του 2023, καθώς για τότε είναι προγραμματισμένη η επιστροφή του κύριου όγκου των χρημάτων. Ήδη αναζητούνται τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ για το 2022, ώστε να μην υποχρεωθεί η κυβέρνηση να επαναφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος του 2020, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που θα ισοδυναμούσε με αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης σε μια περίοδο που η οικονομία θα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της πανδημίας.

Σε 3 φάσεις

Η κυβέρνηση επιμερίζει τα μέτρα σε τρεις φάσεις για δύο λόγους. Πρώτον, για να πέσουν μεγάλες ποσότητες χρήματος στην αγορά στην κορύφωση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες δρομολογούνται εκταμιεύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, με κεντρικό όπλο την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Δεύτερον, για να υπάρχει στοχευμένη στήριξη όσων επλήγησαν περισσότερο κατά την περίοδο του καλοκαιριού, που θα γίνει και προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη φάση των μέτρων στήριξης περιλαμβάνει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, την επέκταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές ή πλήττονται οι επιχειρήσεις, αλλά και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ολόκληρο το διάστημα μέχρι και τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο, εφόσον χρειαστεί.

Η δεύτερη φάση, η οποία ταυτίζεται χρονικά με την πλήρη απόσυρση ή τον σαφή περιορισμό των περιοριστικών μέτρων, θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της ρύθμισης των 12-24 δόσεων για την τακτοποίηση των χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ενεργοποίηση του σχεδίου αποζημίωσης των επιχειρήσεων για τις ζημίες που σώρευσαν μέσα στο 2020, αλλά και ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» στοχευμένο στην επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η τρίτη φάση θα σχεδιαστεί μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022.

Οι αναστολές εργασίας

Πάντως, υπό το βάρος των δημοσιονομικών πιέσεων, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των αναστολών εργασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς το επίδομα των 534 ευρώ κοστίζει στα κρατικά ταμεία περίπου 600 εκατ. ευρώ. Δικαίωμα ένταξης των εργαζομένων τους στο καθεστώς της αναστολής εργασίας θα έχουν μόνο οι κλειστές επιχειρήσεις, ενώ εναλλακτικά οι υπόλοιπες θα έχουν το δικαίωμα να βάλουν τους υπαλλήλους τους στον μηχανισμό επιδότησης εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».