Ρυθμίσεις για δάνεια και εφορία - Free Sunday
Ρυθμίσεις για δάνεια και εφορία
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζονται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις, καθώς τα χρέη της καραντίνας έχουν «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου.

Ρυθμίσεις για δάνεια και εφορία

Ρυθμίσεις και κούρεμα χρεών, αλλά και «Γέφυρα» για τα επιχειρηματικά δάνεια, ζητά από την κυβέρνηση η αγορά, με τα αρμόδια επιμελητήρια να τονίζουν την αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να προειδοποιούν για λουκέτα.

Η τοποθέτηση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, είναι ενδεικτική του προβλήματος: «Το 2020 έφυγε με 50% μείωση του τζίρου. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις, δίνοντας ρευστότητα». Σε ό,τι αφορά τα χρέη της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικό πως από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο έμειναν απλήρωτες 1,5 δισ. ευρώ εισφορές.

Εξίσου άσχημη είναι και η εικόνα των νοικοκυριών, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή και βλέπουν το ετήσιο εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζονται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις, καθώς τα χρέη της καραντίνας έχουν «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου, ενώ παράλληλα έχει ανασταλεί η πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων. Δόσεις ρυθμίσεων που έμειναν απλήρωτες έχουν προστεθεί στο τέλος του προγράμματος ως υπεράριθμες.

Διακανονισμοί

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται ένα σενάριο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει εξατομικευμένους διακανονισμούς για χρέη στην εφορία που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, η αύξηση των δόσεων δεν θα είναι οριζόντια και ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την ταμειακή ευχέρεια του κάθε επαγγελματία. Πιο αναλυτικά, το σενάριο που είναι στο τραπέζι προβλέπει:

1. Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου.

2. Επιλογή εξόφλησης των οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.

3. Εξόφληση οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

4. Περισσότερες δόσεις (πάνω από 24) θα κερδίζουν μόνο όσοι αποδειχθεί ότι τις χρειάζονται πραγματικά. Δηλαδή όσοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Οι περισσότερες και μικρότερες δόσεις θα δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Όσο μεγαλύτερες οι απώλειες που έχει υποστεί ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων με τις οποίες θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του.

5. Για τις δόσεις που υπερβαίνουν τις 24 το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έχουν αρχίσει να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις αναστολές στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Το ληξιπρόθεσμο χρέος ξεπέρασε τα 106 δισ. ευρώ, ενώ το «πραγματικό χρέος» (αφαιρουμένων των οφειλών που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης) εκτιμάται ότι θα κλείσει σε πάνω από τα 85-86 δισ. ευρώ.

Το στοίχημα για το 2021 είναι να μην προστεθούν στο καλάθι με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία και οι οποίες ξεπερνούν ήδη τα 3 δισ. ευρώ (μαζί με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία όμως ακολουθείται κοινή συνταγή).

Αναστολές δόσεων

Άμεσο είναι το πρόβλημα με τις οφειλές των νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, η περίοδος αναστολής των εννέα μηνών που έχει δοθεί από τις τράπεζες ολοκληρώνεται μέσα στον Ιανουάριο. Κάποιοι δανειολήπτες θα καλυφθούν από το πρόγραμμα «Γέφυρα» των στεγαστικών δανείων.

Οι τράπεζες έχουν ήδη προετοιμάσει τα συστήματά τους ώστε να διευκολύνουν δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω της πανδημίας και να βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση από προγράμματα αναστολής στην επαναφορά της κανονικής δόσης. Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, «πακετάρουν» λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Ήδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του εννεαμήνου 2020 για τα οποία έχουν ενημερώσει οι τράπεζες τις εποπτικές αρχές, δηλαδή αρκετά πριν από τις λήξεις των εννεάμηνων αναστολών στις δόσεις ή το πρόγραμμα «Γέφυρα» (εννεάμηνη επιδότηση), είχαν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ, πέραν των 20 δισ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στα μορατόριουμ (αναστολή δόσεων) λόγω Covid. Από αυτά, εκτιμάται ότι το 1/3, δηλαδή σχεδόν 10 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει τη νέα γενιά κόκκινων δανείων.

«Γέφυρα» για επιχειρήσεις

Πιστωτικό σύστημα και κυβέρνηση συμφωνούν στην ανάγκη άμεσης υποστήριξης των επιχειρήσεων και βεβαίως συγκράτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής και αρχίζουν ήδη να εξέρχονται από την περίοδο «παγώματος υπερβαίνουν τα 12 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, θεωρείται επιτακτική η ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ», μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτήσει τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων.

Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα διατηρούν χαμηλά τον δείκτη των προσδοκιών σε ό,τι αφορά το εύρος των δικαιούχων, καθώς οι συζητήσεις δεν αφορούν την κάλυψη με επιδότηση όλων των δανείων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά μόνο όσα εντάσσονται στην κατηγορία της λιανικής τραπεζικής, δηλαδή δάνεια σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.