Υπό εξέταση ενδεχόμενα προβλήματα στις δηλώσεις από τεκμήρια και ηλεκτρονικές συναλλαγές - Free Sunday
Υπό εξέταση ενδεχόμενα προβλήματα στις δηλώσεις από τεκμήρια και ηλεκτρονικές συναλλαγές

Υπό εξέταση ενδεχόμενα προβλήματα στις δηλώσεις από τεκμήρια και ηλεκτρονικές συναλλαγές

Μέσα στον Φεβρουάριο θα καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών, για το ενδεχόμενο αναστολής τεκμηρίων ή και μείωσης του ορίου δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.


Για το θέμα των τεκμηρίων, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν για το έτος 2020 που θα εκκαθαριστεί εφέτος, μια λύση που να μην είναι «οριζόντια», αλλά εξατομικευμένη και μόνο για πληττόμενους από τον κορωνοϊό.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν περίπου 2,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 800.000 υπάλληλοι του δημοσίου και ένα μέρος του ιδιωτικού τομέα, δεν υπέστησαν καμία μείωση εισοδημάτων το 2020 και εξακολουθούν να καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης όπως και προ της πανδημίας ενώ ένας στους 3 που υπέβαλε αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποκλείστηκε διότι δηλώνει πως είχε μεγαλύτερα έσοδα στα τέλη του 2020, από όσα στα τέλη του 2019.

Σε ότι αφορά στην απαίτηση για δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα ίσες με 30% του συνολικού εισοδήματος, το 2020 ήταν έτος με ρεκόρ στις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά η κάλυψη του απαιτούμενου ορίου από τα νοικοκυριά δεν θεωρείται αυτονόητη, καθώς η αγορά ήταν κλειστή για μεγάλο διάστημα.

Τον Φεβρουάριο θα συσχετιστούν εισοδήματα και πληρωμές με κάρτα από το 2020, για να φανεί αν απαιτείται προληπτικά να μειωθεί ή μηδενιστεί το απαιτούμενο όριο, για να αποφευχθεί μια «χιονοστιβάδα» άδικων προστίμων