Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο - Free Sunday
Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις για τους όρους λειτουργίας του λιανεμπορίου από Δευτέρα, που λήγει το lockdown στην Αττική.

Τις αποφάσεις θα κρίνουν επιδημιολογικά δεδομένα της Τετάρτης και της Πέμπτης, πριν δηλαδή την τελική εισήγηση που παραδοσιακά πραγματοποιεί η επιτροπή την Παρασκευή, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει στην πρωτεύουσα το λιανεμπόριο από την Δευτέρα 1η Μαρτίου είτε από τις 8 του μήνα. 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο κανονικά, με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας αλλά χωρίς τους περιορισμούς του click away και του click inside.

Πηγές από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει ειδικό πενταψήφιο αριθμό μόνο για ψώνια, ο οποίος μάλιστα θα έχει και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Το κλειστό λιανεμπόριο στην Αττική, εκεί όπου πραγματοποιείται πάνω από το 60% του συνολικού τζίρου του κλάδου, αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας σημαίνει τεράστιες απώλειες όχι μόνο για τις ίδιες τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι κατάφεραν να περισώσουν κατά μέσον όρο μόλις το 1/3 του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και για τα ίδιο το κράτος.

Το εβδομαδιαίο κόστος για το κράτος με κλειστό το λιανεμπόριο υπολογίζεται σε είναι 500 εκατ. ευρώ, καθώς η ανυπαρξία πωλήσεων σημαίνει απουσία εσόδων από ΦΠΑ και ταυτόχρονα το κράτος επιβαρύνεται με τα μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του εμπορίου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων για τα «ανοιχτά κέντρα εμπορίου» (open malls), τα οποία έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν πιθανές άμεσες ενέργειες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της υλοποίησής τους, με στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.