Αύξηση κρατήσεων για Κρήτη τον Αύγουστο ενώ εντείνονται οι πιέσεις για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό - Free Sunday
Αύξηση κρατήσεων για Κρήτη τον Αύγουστο ενώ εντείνονται οι πιέσεις για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό

Αύξηση κρατήσεων για Κρήτη τον Αύγουστο ενώ εντείνονται οι πιέσεις για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό

Αύξηση κατά περισσότερο από 300% σημείωσαν σε εβδομαδιαία βάση, οι κρατήσεις για πτήσεις και άνω του 600% για διακοπές τον Αύγουστο στην Κρήτη, μετά την παρουσίαση των σχεδίων για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, σύμφωνα με την EasyJet.

Η εταιρεία που έχει έδρα στη Βρετανία διευκρίνισε ότι τα ταξίδια σε παραλιακούς προορισμούς όπως η Μάλαγα, το Αλικάντε και η Πάλμα στην Ισπανία, το Φάρο στην Πορτογαλία και η Κρήτη στην Ελλάδα βρίσκονται μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών μεταξύ των παραθεριστών που θέλουν να ταξιδέψουν τον Αύγουστο με τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο να είναι οι αμέσως επόμενοι πιο δημοφιλείς μήνες.

Οι κρατήσεις αυτές έγιναν παρά την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά ακριβώς το πώς και πότε θα μπορούν να ξανανοίξουν τα διεθνή δρομολόγια καθώς οι παραθεριστές θα γνωρίζουν περισσότερα στις 12 Απριλίου όταν η κυβέρνηση δώσει στη δημοσιότητα την αναθεώρηση των οδηγιών της για τα ταξίδια, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τουλάχιστον τις 17 Μαΐου.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία προχωράει γρήγορα και περισσότεροι από 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι ένα τέταρτο του πληθυσμού, έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19.

Αυτό δίνει ελπίδες στις αεροπορικές και τις ταξιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αδημονούν να ξαναρχίσουν να έχουν έσοδα μετά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ότι η Βρετανία θα μπορέσει να άρει τις απαγορεύσεις στις διακοπές και τους περιορισμούς για την τήρηση καραντίνας και να επιτρέψει τα ταξίδια από τα μέσα Μαΐου.

Οι ξένες κυβερνήσεις χρειάζεται επίσης να συμφωνήσουν ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα μπορούν να επισκεφθούν χώρες χωρίς να υπάρχει ανάγκη για καραντίνα. Επί του παρόντος η Γαλλία και η Ισπανία, για παράδειγμα, έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους Βρετανούς λόγω των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Η καθιέρωση διαβατηρίων εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τα ταξίδια αναψυχής και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιασθεί, θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αρχίζει μεθαύριο, Πέμπτη, και οι Financial Times επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη σχετικά με την πρόταση αυτή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωμάτες θεωρούν απίθανο να υιοθετηθεί από τώρα το προτεινόμενο σύστημα, εξαιτίας φόβων ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα σύστημα δύο ταχυτήτων για τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών, πράγμα που συνιστά διακριτική μεταχείριση.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών σε όσους έχουν εμβολιασθεί χωρίς να πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ και ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκωμίασε τη συμφωνία αυτή λέγοντας πως αποτελεί μια «δοκιμή του τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες».

Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Υπ.Τουρισμού, Χαρη Θεοχάρη ο οποίος δήλωσε πως διεξάγονται συνομιλίες για μια παρόμοια ρύθμιση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον πληθυσμό της ενώ διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για να ταξιδέψει κανείς και πως το μόνο που θα σημαίνει είναι ότι αυτοί που θα έχουν εμβολιασθεί δεν θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν στη χώρα.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει «να κινηθούν ταχύτερα» και να υιοθετήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα επιτρέψουν στους πολίτες να ξαναρχίσουν τα μαζικά ταξίδια, ανέφερε στην συνέντευξή του στους Financial Times ο κ.Θεοχάρης, ο οποίος χαρακτήρισε «μυωπική», την αντίδραση μερικών χωρών στις προτάσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Μερικές χώρες ανησυχούν πολύ με το τώρα», επισήμανε, καθώς χώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη, είναι απρόθυμες να κοιτάξουν μπροστά και να κάνουν σχέδια για μια οικονομική ανάκαμψη το καλοκαίρι. «Είναι ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα», υπογράμμισε.

Ο κ.Θεοχάρης εξέφρασε την πεποιθηση του ο σχεδιασμός για ασφαλή ταξίδια πρέπει να συμφωνηθεί σύντομα, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν από τώρα αν θα είναι δυνατό να κάνουν φέτος θερινές διακοπές.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών σε όσους έχουν εμβολιασθεί χωρίς να πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ και ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκωμίασε τη συμφωνία αυτή λέγοντας πως αποτελεί μια «δοκιμή του τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες».

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως διεξάγονται συνομιλίες για μια παρόμοια ρύθμιση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον πληθυσμό της. Επέμεινε επίσης ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για να ταξιδέψει κανείς και πως το μόνο που θα σημαίνει είναι ότι αυτοί που θα έχουν εμβολιασθεί δεν θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν στη χώρα.