Κύρτσος προς ΕΚΤ: Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει με τα επιτόκια για επιχειρήσεις, νοικοκυριά στα ύψη - Free Sunday
Κύρτσος προς ΕΚΤ: Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει με τα επιτόκια για επιχειρήσεις, νοικοκυριά στα ύψη

Κύρτσος προς ΕΚΤ: Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει με τα επιτόκια για επιχειρήσεις, νοικοκυριά στα ύψη

Με επίσημο ερώτημα που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος ζητάει ευρω-πρωτοβουλίες για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ελλάδα ώστε να μην υπάρξουν χρηματοπιστωτικά εμπόδια στη μετά Covid-19 ανάκαμψη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ τα επιτόκια δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό προετοιμάζει τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας μόλις ελεγχθεί η πανδημία και επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ένας συνδυασμός παραγόντων, από το ποσοστό ρεκόρ των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το σοβαρό πρόβλημα κερδοφορίας των συστημικών τραπεζών, κρατάει τα επιτόκια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πολλαπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά και χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που δοκιμάστηκαν από την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναδειχθούν και τι μέτρα να εφαρμοστούν για να πέσουν σύντομα τα ελληνικά επιτόκια σε ανταγωνιστικά επίπεδα; Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις η χρηματοδότηση, της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικούς όρους και των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών (στεγαστικά δάνεια) να επιτευχθεί έγκαιρα ώστε να μην υπάρξουν χρηματοπιστωτικά εμπόδια στη μετά Covid-19 ανάκαμψη;».